„ЦИК прие решение, което беше публикувано на страницата на ЦИК за процедурата с пряко договаряне за допълнителни машини. Единственият изпълнител в страната, който може да кандидатства за тази процедура, изглежда да е „Сиела Норма“, който очевидно не е доволен от максималната цена, която ЦИК обяви", това каза говорителя на комисията Цветозар Томов по БНТ.

Вчера имаше среща с екипа на „Сиела Норма". Аз не останах с впечатление, че има друго, освен цената, срещу което „Сиела“ да недоволства. ЦИК няма да преговаря относно цената. В решението е определена максимална цена за тази поръчка.

Ако няма кандидати, няма да има поръчка. Ситуацията, в която ще започне пазарлък за цената, мисля, че е излишно да се обсъжда. Обективният факт е, че „Сиела Норма“ е в монополно положение за тази поръчка, защото няма кой друг да я изпълни. Става дума за разчети, които не съвпадат с разчетите на ЦИК при определянето на цената", посочи Томов.

„6.5 млн. лв. - ЦИК обявява това за максимална цена. Това означава, че ако се водят преговори за цена, това е таванът, до който могат да се водят тези преговори. Тя е определена на базата на становище на експерти, анализ на предната поръчка и на базата на сключваните договори за наем на тези устройства в минали години.

Тук не става дума само за цената на тези машини, но и за още един спектър от услуги, които изпълнителят трябва да осигури за предстоящите частични избори за кметове и парламентарните избори", заяви той.

„Избори в България са правени и без машини, правени са и без бюлетини и пай е имало избори. Избори ще има при всички положения, дори да не бъдат осигурени допълнителни машини. Няма да допуснем да има избирател, който да не може да гласува на изборите“, каза още той.

„Допускам всичко, но няма да изразя нищо като хипотеза. Фактите са, че изпълнителят, на който ние разчитахме, не е доволен от условията, които ЦИК предлага. Ако не осигурим допълнително количество машини, ще трябва да организираме изборите с количествата, които имаме. Ние сме готови да преговаряме с всеки, който може да изпълни условията на тази поръчка. ЦИК е обявила решение, максималната цена е обявена.

Преговори за промяна на цената ЦИК няма да води. Няма време да вземаме други машини от друга държава. План "Б" е организация на изборите с наличните устройства за машинно гласуване, което 9400", заяви той.

„В страната са около 9400 секциите, в които по закон трябва да се осигурят машини, като този брой не е окончателен. Той може да се окаже и малко по-малък. В чужбина са 242. При тази бройка машини за втора машина в секции не може да се говори. Това е проблемът. Имаме толкова машини, че да има по една в секция“, заяви Томов.

„Партиите и коалициите за предстоящите избори са 24, което е по-малко от предишния път. Едно от възможните хипотези е, че изборите са много сериозно финансово натоварване на партиите и коалициите. По-малкият брой създава едно улеснение по отношение на машинното гласуване. Електронната бюлетина ще бъде по-къса“, допълни Томов.