Самата партия „Продължаваме промяната“ ще се дорегистрира. Очакваме в следващите 7 дни да добавим и самата партия ПП да се включи коалицията. Това обясни пред БНТ съпредседателят на „Продължаваме промяната“ и бивш финансов министър Асен Василев във връзка с регистрацията на формацията за предстоящите избори.

„Борим се за първо място“, заяви той.

„Заедно с партньорите, с които бяхме в коалиция – ДБ и БСП, шансовете да се вземат 121 места и да се формира правителство, са доста големи. Зависи от това дали хората ще излязат да гласуват“, посочи той.

По думите му, късно днес е са излезли резултати от социологически проучвания. „Имаме разговори с ДБ, предполагам, че до ден-два ще излезем с общо становище. В общи линии, (социологията) показва, че нещата са на кантар“, призна Василев.

„Резултатът дали се явяваме заедно или поотделно изглежда еднакъв“, добави той.

„Ние не се борим за най-много гласове за ПП. Ние се борим за това да може да се формира стабилна коалиция с над 121 гласа в следващия парламент“, подчерта той.

„Ако гледаме ляво-дясно, ние сме в центъра. Да не се пипат данъчните ставки, да остане плоския данък, но а в същото време да се инвестира в една доста широка социална програма“, обясни съпредседателят на ПП.

Според Василев, различията с БСП, най-вече по темата „Газпром“, не са непреодолими.

„Цената на електричеството за бита е същата като миналия юли. Цената на електроенергията за бизнеса сега е фиксирана на 250 лв. за мегаватчас до края на годината и това може да продължи и няма да фалира електроенергетиката“, посочи бившият финансов министър.

По думите му правителството е помогнало на най-уязвимите групи, за да имат повече пари. „Няма как да спрем цените“, заяви той.

„Мислите ли, че ако г-н Борисов беше на власт, инфлацията щеше да е по-ниска? Не. Тъй като голямата част от инфлацията е привнесена от енергоизточници, които внасяме, и от ЕС, тъй като там се определя паричната политика“, посочи Василев и добави, че правителството на ПП е дало един голям социален пакет на най-уязвимите, за да могат хората да понесат малко по-спокойно високите цени.

„Случаят с „Неохим – г-н Борисов отиде в „Неохим“-Димитровград, каза: „Оле-мале, предприятието ще фалира, 60 работника се уволняват. Какво се оказа? „Неохим“ е на 75 млн. лв. печалба за първите 6 месеца“, коментира Василев.

„Пълна лъжа. Това за „Неохим“ е пълна лъжа“, добави той.

Лъжа е, че ще имаме студена зима. Има оферта, която служебното правителство трябва да приеме, за още 1 млрд. кубика. Има слотове. Гръцкият външен министър каза, че се удвоява капацитетът на Ревитуса“, посочи Василев.

Според него, имаме възможност да си осигурим 2 млрд. кубика природен газ при 1,5 млрд. консумация. „Тук е въпрос да се свърши работата, а не да се плашат хората“, каза той.

По отношение на „Газпром“ той обясним че и сега „ние всеки ден си пращаме заявка, те всеки ден не ни пращат газ. Пратихме два пъти плащане, плащането отива в „Газпром“ в Москва, и те ни го връщат“.

„Това, че можем без руски газ, е вярно. Оттук нататък, когато можем без руски газ и сме осигурили алтернативите, нищо не пречи „Газпром“, когато дадат твърда оферта и по-ниска цена, пак да ги включим в микса“, посочи бившият финансов министър.

„С азерския газ е една трета. Не е 80 или 90% от потребление. Другата една трета е с танкери. Третата една трета, ако искате, от „Газпром“, ако искате от най-разнообразни източници по южен газов коридор. Няма проблем да дойде газ и руски и неруски. Това, което е важно, да имаме набор от доставчици“, добави той.  

Относно твърденията на ГЕРБ, че България купува руски газ през посредници с 30% надценка, той отговори, категорично, че не е вярно. „Аз лично не знам за такова нещо“, заяви той.

По темата за отношенията с президента Радев и твърденията, че той е участвал в свалянето на правителството на ПП, той каза: „Не мога да коментирам ролята на президента, тъй като нямам данни“. Василев определи отношенията с Радев като „абсолютно институционални“.

„Аз лично, не мисля, че има проблем. Това, което ние имаме, силни несъгласия по определени теми. Оттам нататък - тези несъгласия е нормално да ги има, е нормално да се обсъждат“, каза той.

Василев изрази надежда, че служебният кабинет ще проведе нормални избори.

Колкото до това дали ПП биха се коалирали за ГЕРБ, той посочи: „Никога не сме говорили за следизборна коалиция. Отказахме категорично тази евроатлантическа коалиция, която се опитваха да пробутат на всички. Едва ли не да се хванем с ГЕРБ подръка и да забравим миналото“.

Шансовете за сътрудничество с ГЕРБ Василев коментира така: „Тези всички честни хора, ако могат да вземат властта в ГЕРБ и те да определят решенията, което по мое лично мнение клони към нула, няма как да стане“.

Василев каза още, че ПП още не са започнали да редят листите за изборите: „Ние сме много доволни от екипа, който имахме. В голямата си част ще бъдат листите много подобни на това, което имахме на предишните избори“.

„Ние сме тук докато не свърши мачът. Първият рунд мина. Имахме някои победи, поотупаха ни малко, понаучихме си малко. Но устояхме и останахме. Вторият рунд предстои“, заяви съпредседателят на ПП.