“Тонът на предизборната кампания е изпълнен с драматизъм, говорят ни за предстоящи страховити времена. Би трябвало да слушат всеки едни гласоподавател и да си формулират посланията адекватно“.

Това каза в интервю за БНР политологът и преподавател в НБУ Любомир Стефанов и допълни:

“Напоследък станахме свидетели на примери, в които политиците ни съобщават, рисуват ни реалността, пълнят картината с краски, но нямам усещането като ги слушам, това да се свързва с нещата, които им казваме. 

С идването на ПП на власт

“Чувам това, че едва ли не катастрофата в България се е случила преди седем-осем месеца. Пропуска се това, че човекът, който беше патрон на поредното служебно правителство е този, който даде тласък на бляскавата кариера на господата Петков и Василев.

Това късопаметно поведение за пореден път ни играе лоша шега, но се разчита на нещо много тривиално, което се използва по циничен начин, че българинът има изключително кратка политическа и историческа памет“, каза още Стефанов.

Кой печели от войната между служебното и предишното правителство?

“Очевидно предишното правителство ще загуби, но подобен тип поведение само допълнително изгражда образа на жертви – щом опозицията в лицето на ДПС и ГЕРБ хули предишните управляващи, щом президентът ги хули, няма начин да не са направили нещо добро. В един момент те може и да нямат нужда от предизборна кампания“, посочва още политологът.

Възможно ли е предизборно коалиране между ПП и ДБ?

“В стратегически план за мен е по-правилно да няма чак такова смесване между партиите, тъй като видяхме желанието им да работят заедно, то е заявявано публично, тук няма тайна и изненада. По-интересно е защо този разговор толкова много се проточва.

Десните избиратели у нас все по-трудно се ориентират кой е техният автентичен десен представител, тъй като дясното в България доста се поразии. По-скоро те ще бъдат мотивирани да отидат да гласуват за тези, които припознаят като десни, за да получат баланс в парламента“, смята Стефанов.

Има ли съгласие между президентът Радев и ГЕРБ и ДПС?

“На едно вербално ниво и като субекти, които критикува в политическото пространство, изглежда така. Вече е въпрос на реторика да чуем, въпреки че предизборната кампания, служебният кабинет и президентът е последното място, където искаме да ги видим активно в това отношение.

Ако в предишните две години, президентът беше флагманът на обединението, което имаше за цел да смени един модел на управление и да представи нов като алтернатива, сега той може да се окаже в основата на изграждане на обединение срещу модела, който предлага.

Това ще бъде много специфична българска метаморфоза, която ще наричаме по специфичен начин след години в политологията в България.

Мисля, че начинът, по който партиите се позиционират по отношението си към президента, ще бъде фактор. По-скоро не толкова към личността на Радев, колкото политиката, която той си представя, че трябва да се случва в държавата чрез служебните си кабинети“, казва още Стефанов.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук