10,3% е избирателната активност към 11 часа, сочат данните на "Галъп". Активността се движи около и дори малко по-високо от активността на последните избори през ноември 2021 г., отбеляза изпълнителният директор Първан Симеонов.

"Най-общо към този час активността се движи около тази на последния вот."

"Много е рано да се каже. Ако се запазят така нещата, остават в прогнозите. Сравнително ниска за българските стандарти активност, но е още преди обед", допълни той пред БНР.

"Високата активност невинаги е резултат от хубави развития. Висока активност идва, когато обществото се наелектризира, поляризира, политизира, понякога даже излишно. Невинаги ниската активност е неприятен индикатор, въпросът е да не става прекалено ниска. Имаме надежда, че тя няма да е толкова ниска, колкото можеше да бъде, ако се продължи надолу по склона.

Високата активност обикновено идва с големи, нови политически сили и трудно може да се очаква, когато през няколко месеца се правят избори. Но пък от друга страна висока активност може да се очаква, когато има реален залог, свързан с качество на живот, с личната и националната сигурност, така че интересът към изборите едва ли ще е пренебрежимо нисък", коментира Симеонов.