"За първи път в България ще гласуваме за трети път по един и същи Изборен кодекс. Такава ни е практиката до последно да се променят нещата. Затова не очакваме изненади. Машините са същите. Секциите са организирани по познатия начин".

Това каза пред БНР Румяна Дечева от Обществения съвет към ЦИК, експерт по изборни въпроси.

И посочи, че на последните два вота районни избирателни комисии не са предоставили възможност за информационна кампания, която да поясни как се гласува с машините.

"Би трябвало длъжностните лица от изборната администрация, които не направят необходимото, да бъдат санкционирани. Гражданите трябва да имат поне месец с график и места, където могат да отидат и да се запознаят с машинното гласуване".

Дечева допълни, че не би трябвало да има притеснение за комисиите и тяхната подготвеност, ако политическите партии направят необходимото и подготвят собствените си хора, и не ги променят в последния момент.

"За тези, които не желаят да гласуват с преференции, бюлетината трябва да бъде с минимално натискане на бутоните. С преференциите също трябва да бъде максимално облекчено".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук