ГЕРБ замълчаха и е хубаво да го направят, за да се спре езикът на омразата. И да се опитат по някакъв начин да намерят път. Ако се отиде на нови избори, това няма да помогне на никого. Това заяви пред Нова телевизия пиар експертът Нидал Алгафари. 

"На принципа "Аз теб не те обичам и ти мен не ме обичаш", на хората така ще им писне, че следващият път няма да са 30% (избирателна активност - бел. ред.), а ще отидат на 25% и по-малко", каза той.

По отношение на възможните коалиции, той заяви: "Чисто механично не смятам, че трябва да ги събираме. Трябва да се съберат лидерите да се реши - за кои политики сме и за какво се обединяваме". 

Според него експертният кабинет не е решение. "Решението е, когато тръгнат големите лидери на политическите формации, преглътнат собственото си его и започнат да разговарят", посочи той. 

"Хората очакват държавническо мислене и поведение, а не детска градина от управляващите", каза Алгафари. 

Експертно правителство с мандата на ГЕРБ, правителство с третия мандат, връчен на “Български възход” или нови избори. Това са трите изхода от изборите, които вижда политологът Иво Инджов. 

Първата стъпка след изборите, според Иво Инджов, е среща на лидерите. “Те трябва да се съберат и да се решат какви са техните приоритети”, каза политологът.

Като “нетипична” и “екзотична” определи той идеята президентът Румен Радев да връчи третия мандат на най-малката партия в 48-ото НС - “Български възход”. 

“Това, което наблюдаваме в момента, е патова ситуация. Основната отговорност е на ГЕРБ, които бяха в основата на свалянето на правителството на Кирил Петков, заедно с техните съюзници ДПС, “Възраждане” и ИТН. Сега те трябва да демонстрират готовност, че могат да формират правителство. Да направят опит”, каза още Иво Инджов. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук