Има проблем в това отношение, но в случая трябва да търсим телето под кравата, а не под вола. Правителството не се меси в изборите да облагодетелства или да атакува някоя от партиите, участващи в изборите. Това каза за Bulgaria ON AIR председателят на Стратегическия съвет към държавния глава и съветник на премиера Гълъб Донев - проф. Александър Маринов.

„Някои от партиите се опитват да наместят правителството в изборите. Те са решили, че чрез критики и атаки срещу служебното правителството ще могат да си правят предизборната кампания. И обвиненията, че правителството се меси, са изсмукани от пръстите.

В началото на миналата седмица избухна огромен шум за това как правителството иска да попречи на влизането ни в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, но всички се изясни и стана ясно, че имаме някои неточности по проекта, който е внесен от предишното правителство.

Бяха коригирани. И тези люде млъкнаха. След това си измислиха тезата, че правителството иска да сключва нов договор с "Газпром", имаше дори протести. Стана ясно, че правителството няма нито намерение, нито възможност да го направи", добави проф. Маринов.

"Да не стане така, че пак да се наложи да се прави ново служебно правителство и пак да излезе виновен президентът, който му се било усладило да управлява със служебни правителства. Има обвинения, че президентът иска да прави президентска република. Трябва да стъпим на някакви факти - да е заявил такова нещо, да е подел някаква инициатива. Това са едни измишльотини. Но да е ясно, че президентът не назначава служебни правителства, когато му текне. Той изпълнява конституционните си задължения“, каза още проф. Маринов.

„Политическата криза не може да се реши нито на "Дондуков" 1, нито на "Дондуков" 2. Партиите са загубили доверие, те са се превърнали в ЕООД-та. Те не могат да убедят гражданите в способността си да управляват. Трябва да бъдат достатъчно честни с избирателите си. Политическото говорене, ако не става въпрос за чиста демагогия, отразява отношението към съществуващите проблеми. Никой не се вълнуваше, че преди 1-2 години политическото говорене на президента съвпадаше с политическото говорене на десницата, или на други политически сили", подчерта проф. Александър Маринов.

"Имаше странни изявления, че не е работа на служебния кабинет да решава проблема с газа. Сещате се, ако послушаме такива съвети, къде ще сме след 1 месец. Има различия за това как да се осигурят необходимите количества газ за страната. Трябва да се намери газ на приемлива цена. Всекидневно се провеждат срещи, обсъждат се различни варианти, предприемат се стъпки, но условията са трудни", коментира проф. Александър Маринов.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук