Излизането от политическата криза е преди всичко дело на обществото - на тези партии и политици, които обществото изпраща във властта. Това каза пред БНТ Александър Маринов - председател на Стратегическия съвет към държавния глава и отскоро съветник на премиера Гълъб Донев.

Според него, президентът има свои конституционни правомощия, но няма как той да бъде архитект на една бъдеща ситуация, която всички искаме да е предвидима, спокойна и да се работи ефективно.

"През последните седмици се върти тезата, че на президента му се е усладила властта да управлява чрез служебни правителства. Президентът не е дете в сладкарница, което тропа с краче и иска една или друга паста. Той изпълнява конституционните си правомощия. Назначава служебни правителства не защото му е сладко, а защото партиите не могат да изпълнят основната си функция, а именно да излъчат стабилно и ефективно управление", обясни Маринов.

По думите му, има криза в партийно-политическата система, но не може президентът да бъде обвиняван за това, нито служебното правителство.

"Има срив на доверие в партиите, но за това не са виновни нито президентът, нито служебния кабинет. Правителството се опитва по различни начини да успокои обстановката и да решава проблемите на обществото, защото те са фундаменталният източник на нестабилност, а не лошото възпитание на политиците", посочи още Александър Маринов.

"Президентът се отнасяше към това правителство по същия начин, по който се отнасяше към правителството на Бойко Борисов. Той го критикуваше. В един момент, говорим за предишното управление, той оттегли политическото си доверие от него. Такова нещо не се е случвало с това правителство. Да, той го критикуваше, но той го  критикуваше с желанието да бъдат преодолени слабостите, които се оформяха като сериозна заплаха за това управление", изтъкна проф. Маринов. 

"Обвиняваха служебния кабинет, че ще сключва нов договор с "Газпром". След това стана съвсем ясно, от изявления на премиера, че служебният кабинет не може и няма да прави това нещо. Че блокира работата на интерконектора - всичко това се изясни", коментира той. 

Проф. Маринов подчерта, че основният приоритет на служебния кабинет е провеждането на парламентарните избори. Вторият приоритет е социално-икономическата обстановка в страната: "Напред излиза темата с газа, но не е само тя".

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук