Пловдивчанката проф. Мария Пиргова е завършила Московския държавен университет „М. В. Ломоносов“. Дългогодишен преподавател в Софийския университет. Била е парламентарен секретар на Министерския съвет и зам.-председател на партия ЛИДЕР. Автор на книги и научни публикации.

Ето какво разкрива в интервю за "Марица" проф. Пиргова по актуалните политически теми в страната.

- Проф. Пиргова, социолозите дават крехка преднина ту на ГЕРБ-СДС, ту на ПП-ДБ за предстоящите избори. Коя от двете формации ще успее да мобилизира повече гласуващи за вота на 2 април?  

- ГЕРБ са по-мобилизирани, доста по-агресивни са в предизборната кампания и са по-готови да вземат победата на 2 април, макар с малко. Но може да е и с повече, защото ПП са решили да водят позитивна кампания, без остри нападки, да са „добрите“.

Но в нашите условия такава кампания няма да им позволи да оберат вота срещу ГЕРБ. На предишните избори ПП взеха високи резултати не толкова заради техните умения да убеждават хората, да предложат адекватни мерки, колкото заради анти-ГЕРБ гласуването.

Важно е какво ще се случи в последната седмица преди изборите, но дотук в тази вяла кампания ГЕРБ са нападателни, всячески се опитват да убедят избирателите, че управлението им е било олицетворение на стабилност, какъвто е и слоганът им.

От друга страна, правителството на ПП, както и служебните кабинети, попаднаха в много сложна международна обстановка на последици от ковид пандемията, после от войната в Украйна. Промяната на енергийните източници, непредвидимостта в последните две години падна на гърба на ПП, а в добавка Борисов се старае да прехвърли върху тях неща, за които нямат конкретна вина - като инфлацията в тия размери например.

Освен че демонстрира готовност за власт, ГЕРБ има своя голяма клиентела - мрежа от фирми, обществени поръчки, кметства и общински съвети, от общински фирми и заетост в общините. Всичко това винаги дава на ГЕРБ готов резултат от над 23 процента.  

- Но и да спечелят изборите с 1-2 процента над ПП-ДБ, няма ли това да е пирова победа за ГЕРБ, ако отново не успеят да съставят кабинет?

- Този път ми се струва, че ще е по-различно - редица международни фактори няма да позволят на България да остане без редовно правителство. Ще се направи някакъв тип евроатлантически компромис, който ще позволи съставянето на техническо, експертно правителство, без представители на партиите, фактически като голяма коалиция между ГЕРБ, ПП, ДПС и БСП.

- Реалистична ли е обаче подобна сглобка?

- Не знам дали е реалистична, но натискът ще е много голям и този път българските политици няма да могат лесно да се измъкнат, както успяваха на предишните избори. И преди имаше натиск, но те успяваха да го отклонят и да не съставят правителство, но този път едва ли ще успеят. 

При това ГЕРБ се е съгласил, готови са на такъв вариант. Те са с нагласа за кабинет, а и за тях това е много добро решение, не е компромис, а направо измиване на образа, връщане във властта. Без значение дали са първи, или втори, важното е да възстановят доброто си име.

По-голям е проблемът за ПП, но те направиха коалиция с ДБ, които също са готови на такова правителство, т.е. сме на една стъпка напред към евроатлантическо мнозинство и правителство. И този вариант не е толкова утопичен, защото ПП са в коалиция, която им е необходима за местните избори.

Те нямат никакви структури, нямат възможност да продължат напред към местните избори като партия, ако не са в коалиция със старите структури на ДСБ и ДБ. Предполагам, че ПП няма да удържат на натиска и ще влязат в голяма коалиция в някакъв вид техническо правителство или нещо подобно. Този път от немай-къде ще са принудени да влязат в подобен брак по сметка.

Ако пък ПП-ДБ са първи на изборите, те вече обявиха, че ще предложат правителство на малцинството. ГЕРБ биха подкрепили подобен кабинет, който много лесно ще се превърне в техническа коалиция с ГЕРБ, които обаче ще поставят сериозни условия.

Така ПП ще са изправени пред дилема: или да паднат от власт след месец, или да изпълнят условията. Така че това, което Кирил Петков обявява като евентуално правителство на малцинството, също е път, макар малко по-бавен, към голяма евроатлантическа коалиция.

- Добър вариант ли е такава коалиция от гледна точка на гражданите?

- Такова правителство би било вредно според мен, независимо дали начело ще е ГЕРБ, или ПП. Такъв кабинет няма да може да решава никакви вътрешнополитически въпроси. Ще бъдат вътрешнополитически блокирани и ще изпълняват само външнополитически въпроси - участието на България във войната в Украйна, подкрепа на Киев, износ на оръжие.

В подобен коалиционен кабинет много трудно ще се разберат за бюджет, а и няма да могат да осъществят належащите смени в състава на нито една важна институция - КПКОНПИ, КЗК, ВСС, шеф на БНБ.

Това означава, че държавата институционално ще продължи да бъде блокирана, както е сега. Но формално ще имаме редовен кабинет, а конфликтите в мнозинството ще дават постоянна загуба на парламентарно време. Нито една от големите партии няма да отстъпи за бюджета например, по който имат различни виждания, ще се изнудват взаимно. Целта е все пак тая нестабилна конфигурация да стигне до местните избори.

- С какъв хоризонт ще е евентуален технически кабинет в 49-ия парламент?

- До след местните избори. Но е твърде вероятно да имаме избори 2 в 1 наесен заедно с местните. За ГЕРБ такъв вариант е изгоден, защото означава по-голяма мобилизация.

Може да се окаже, че ПП също имат интерес от избори 2 в 1, тъй като нямат структури по места. Такъв вариант обаче означава отново управление на служебно правителство 2-3 месеца, че и повече. Не е ясно как при това ще си взаимодействат и противодействат партиите и президентът, за когото вариантът избори 2 в 1 също е добър. 

- Очертава ли се ожесточена битка за третото място? Има ли шанс този път „Възраждане“ да измести ДПС в топ 3?

- О, на трета позиция „Възраждане“ този път най-вероятно ще изпреварят ДПС. Лидерът Костадин Костадинов е много силен, получава най-много точки в дебатите. А с подписката си за референдум за еврото „Възраждане“ вече събират 500 000 гласа, което също вдига рейтинга на партията. Те ще останат извън правителство като опозиция, но ще са по-силен фактор в 49-ия парламент.

- Как ще се представи този път БСП?

- Няма да падне драстично, защото има ясна позиция срещу войната. Вероятно БСП този път могат да вземат около 7 процента, малко по-малко от преди. 

- Кои от малките партии са с шанс да влязат в парламента?

- Въпреки че не успя да създаде общо послание, "Левицата!" може да влезе в парламента. В състава <210> са лидери на партии, които имат свои избиратели по места и на терен могат да се борят доста силно.

Така че "Левицата!" би могла да влезе в 49-ия парламент за сметка на "Български възход", който е на ръба. Не мисля, че ИТН и НДСВ имат шанс да влязат в парламента, въпреки че може да вземат проценти: ИТН - около 2, НДСВ - около 1.

- Може ли хартиената бюлетина да повиши избирателната активност, въпреки вялата кампания?

- Не, активността ще е ниска. За съжаление, партиите и ЦИК правят недопустима игра с избирателните списъци, като не внасят корекции в тях. А в тях има много мъртви души. В ЦИК има мнозинство на хартиената бюлетина между ГЕРБ, ДПС и БСП. С тази бюлетина според мен ще се правят манипулации.

- Т.е. не очаквате изборите да са честни?

- Не, не очаквам. Този хъс за хартиена бюлетина, за скрити практики отвежда пряко към едно видео с Иван Тотев за това как се прави фалшива бюлетина с драскане върху нея. Чудя се защо медиите са забравили това видео. Но е факт, че хартиената бюлетина лесно се фалшифицира, лесно се добавя в чувала. А видеонаблюдението ще е с телефон, много времеемко. Докато едните снимат, другите могат да пълнят списъци.

МВР прави всичко, за да удари купуването на гласове, но фалшификациите в секционните комисии не могат да бъдат предотвратени. Всяка партия трябва да прати наблюдатели там, за да контролират ситуацията. Скептична съм, че тези избори ще са честни. Дано не съм права!      

Но нека да е ясно: Ако гражданите не се напънат да си оправят държавата, ще продължим да се въртим в изборна спирала.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук