1-2-3-4% разлика не биха представили различна конфигурация на парламента. Тук разликата е кой първи ще има шанс да състави правителство. Това заяви в ефира на БНТ Томислав Дончев от ГЕРБ.

"Призовавам всички партии да преодолеят политическия егоизъм, за да се сформира правителство", каза той.

По думите му ГЕРБ е готов на много компромиси, за да вече се състави правителство.

"Говорил съм и друг път на тази тема. Безкрайният компромис означава, че ти самият ставаш компромис. Вариантите ще са коалиция със стабилно парламентарно мнозинство, експертен кабинет или правителство на малцинството. Последното е авариен вариант. България се нуждае от стабилно правителство с ясно мнозинство в парламента", заяви Дончев.

По думите му е важно да има правителство с хоризонт от 4 години. 

"Да не водим разговор с политически клишета. Няма нужда да говоря с този може или с онзи ден може. Този разговор може да се води честно в началото на месец април. Не се води този разговор сега, защото зависи от разпределението на силите в парламента, от това кой колко може да потъпче политическия си егоизъм, а и какви са обществените нагласи", каза той. 

Според него каквато и да е коалиция ще е трудна:

"Някои са невъзможни, другите са трудни", добави политикът.

"Натиск отвън за съставяне на правителство няма. Списъкът "Магнитски" не е оценка за дадена партия, а е насочен към конкретни личности. Не знам дали ще има нова доза от този списък, но аз не съм притеснен от подобно нещо", обясни бившият вицепремиер.

Дончев коментира и доклад на МФ:

"Несъгласен съм с някои от ексремните рискове - например намесата на МВФ. Това поражда смут и коментирането на това не носи полза на никого. Безспорен факт е, че ще сме изправени пред ситуацията да постигнем бюджетна консолидация. Няма магическа стъпка, чрез която с един акт да нормализираме нещата. Това ще отнеме 2-3 години", заяви политикът. 

"Ако България има мъдри политици, каквито народът ни заслужава, в момента щеше да се води разговор за мерки за Бюджет 2023", подчерта той.

Според него данъците не трябва да бъдат увеличавани и именно с това предложение на служебния кабинет от ГЕРБ не са съгласни. По думите му това е лош сигнал пред инвеститорите и има други начини, с които да се пълни хазната.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук