Най-малко 10 машини за гласуване не са проработили след инсталирането им днес – пет в 24-а РИК София град, по една в 25-а РИК София град, в РИК Търговище, Смолян, Бургас и Пазарджик.

ЦИК реши в секциите, за които са били тези машини, утре да се гласува само с хартия.

В РИК Търговище, където бе проблемната машина, са установени и три куфара на машини с нарушени пломби.  

Проблем е имало с машина и в Добрич, за да тръгне се е наложило флашпаметите да бъдат извадени и сложени отново.

Междувременно стана ясно, че няма установени нарушения при допълнителната проверка на машини, която бе направена във склада за съхранение. Държавни експерти проверяваха инсталирания софтуер и хеш кодовете на определен брой устройства.

По късно днес Министерството на електронното управление ще изпрати до ЦИК списък със секционните комисии, които не са осъществили тест с устройствата за видеоизлъчване  и заснемане. Министерството не може да предостави списък на секции, в които излъчването няма да е възможно в утрешния ден, тъй като не разполага с GPS координати и не може да се предвиди къде няма да има интернет свързаност, предвид натоварването на мрежите. 

Централната избирателна комисия остави без разглеждане всички постъпващи сигнали за политическа агитация в деня за размисъл, които се отнасят до социалните мрежи. Снимки и линкове към Фейсбук профили и Ютюб, където продължават да се излъчват предизборни клипове, изпращат в Комисията граждани, но Изборният кодекс не дава право на ЦИК да санкционира агитация в социални мрежи.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук