Има секции в страната, в които машините са дефектирали и се преминава изцяло на хартиено гласуване, съобщиха от ЦИК. 12 000 секции за гласуване има в страната. В чужбина те са 737.

Циркът започна! Машина за гласуване изписва странни съобщения, други бълват празни бюлетини, а трети... ВИДЕО

Почти 40 машини не работят в страната, съобщиха от ЦИК. "За 16 машини получихме информация във вчерашния ден при диагностиката на машините. Останалите са в днешния ден. Основно проблемите са, че изобщо не стартира машината.

В един случай имаме липса на карти, в други случаи картите на сработват с машината. Общо взето това са проблемите. В тези секции се продължава в момента само с хартиени бюлетини", каза говорителят на Комисията пред БНР.

Има места, където са се появили само бели бюлетини от машината и комисиите са дали възможност да се гласува повторно:

"Комисиите са си съставили протокол за тези ситуации, така че в края на изборния ден, когато преброяват гласовете - те са установяват с преброяване и на машинните бюлетини - ще се отрази това обстоятелство, за да могат контролите да бъдат удовлетворени. В случая, СИК е действала правилно.

И в други такива случаи - имахме едно обаждане за машина, която е отпечатала много много къса бюлетина и не се вижда как е гласувал избирателят - там също са дали указания да му създаде възможност втори път да гласува.

На места не е дадена възможност - на две или три места - на избирателя да гласува втори път, но препоръката на ЦИК е в такива случаи да се даде възможност на избирателя да гласува още веднъж като бъде съставен протокол и бъде отразено това обстоятелство".

На бюлетината от машината трябва да се поставя печат, припомнят от ЦИК.

"Получихме доста обаждания, че на бюлетините от машините не се поставят печати. Трябва да поставят секционните комисии един печат, след като бъде отпечатана бюлетината за машинно гласуване и преди пускането  в кутията.

Искам да обърна внимание на обстоятелството, че машините бюлетини и са винаги действителни.

Дори да се пуснати в кутията машинни бюлетини без печат, те също ще бъдат действителни, но все пак трябва да се изпълнява законът. Нека да поставят секционните комисии печат върху машинните бюлетини".

Все още сигналите за нарушения са малко и сред тях няма такива за сериозни нарушения, отчитат от ЦИК

"Някъде 8 или 9. Три от тях са за проблеми извън страната - за неявили се членове на СИК - така че са насочени към бюрото, което се занимава с гласуване извън страната.

Взехме решение да започне работа комисията като съответно заместник-председателите станат председатели, както е обичайно. Има няколко сигнала за страната, но са изпратени до съответните РИК по компетентност, тъй като касаят гласуване в конкретни секции. 

Предприети са всички необходими мерки за охраната на обществения ред, пожарната безопасност и осигуряването на спокойно протичане на изборния ден, съобщиха от пресслужбата на Вътрешното министерство. 

Гражданите могат да подават сигнали, свързани с нарушения, които възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес и са съотносими към действията на МВР, на денонощната телефонна линия 02 90 112 98 и имейл [email protected].

Създадена е организация и звената на Дирекция „Български документи за самоличност“ ще работят в днешния ден от 8.30 до 19 часа.

Те ще издават удостоверения (за изгубени/откраднати/повредени/унищожени лични карти и документи с изтекъл срок) с оглед на упражняване на избирателните права на гражданите.

Припомняме, че в изборното помещение не се допускат въоръжени лица и такива, носещи предмети, опасни за живота и здравето на гражданите.

Забранява се ползването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника с цел заснемане на начина на гласуване.

Служителите на Министерството на вътрешните работи се намесват за възстановяване на реда, когато това е необходимо и има съответно решение на избирателната комисия.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук