Президентът Румен Радев ще продължи да играе важна роля и в следващото правителство. По всичко личи, че държавният глава няма никакво намерение нито да толерира, нито да се съюзява с политическите партии. Това коментира пред dividend.bg политологът доц. Антоний Гълъбов.

Според него действията на президента са преценени внимателно и той ще подлага на системни критики политическите формации, които ще се явят на предсрочните парламентарни избори.

„Ролята на президента в тази ситуация беше много ясно заявена още в самото начало на правителството. Беше ясно, че той ще направи всичко възможно да намали щетите, които му носи управлението, което някак възникна под неговата егида“.

Кой свали кабинета на Кирил Петков?

Въпреки това доц. Гълъбов смята, че макар и не пряко, а косвено, от „Продължаваме промяната“ са отговорни за падането на правителството. Не заради друго, а защото не са преценили правилно с кого се съюзяват, избирайки „Има такъв народ“ за коалиционен партньор:

„Строго погледнато „Продължаваме промяната“ са отговорни за падането на правителството, тъй като самата конструкция на управляващото мнозинство беше от двустранни споразумения. „Има такъв народ“ денонсираха споразумението с „Продължаваме промяната“. Те нямаха споразумение нито с „Демократична България“, нито с БСП. Това е резултатът от неспособността на „Продължаваме промяната“ да оцени какъв партньор са „Има такъв народ“ и да предвиди риска от тяхното оттегляне“.

За енергетиката и „Газпром“

По повод действията на служебното правителство по темата с енергетиката доц. Гълъбов смята, че действително страната ни не трябва да бъде заложник на каквато и да било зависимост:

„Стратегическият интерес на България е да се откъсне от всякакъв вид зависимости, още повече, когато става въпрос за Руската федерация. Но начинът, по който стана това предизвиква опасения от реалния риск, че България ще бъде съдена, че е неизправен партньор по договора си. Ние вече имаме много негативния опит с Русия от предишното ни арбитражно дело заради реакторите и България плати много сериозна сума. Така, че когато говорим за диверсификация, нещата трябва да се правят, но не по този начин“.

Изборите есента може и да не са последните

Прогнозите на доц. Гълъбов са, че българският гласоподавател трябва да е подготвен и за сценарий, при който отново ще имаме предсрочни избори през пролетта:

„Влизаме в една кампания с много остро противопоставяне. Българските граждани все още не мислят за избори. Тези сондажи на общественото мнение, които познаваме са по-скоро фонови нагласи, които вероятно няма да се възпроизведат в изборния резултат.

Вървим към тежки избори, защото доверието в политическите партии е на критично ниско ниво. От друга страна, самите политически партии се занимават с това да обясняват какво се е е случило, а не какво ще направят. Линиите, по които може да бъде постигнато съгласие в следващото народно представителство, са много тънки. Нараства рискът от това да се наложат нови избори през пролетта“.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук