Ако не се сформира правителство, Шенген ще бъде "бял кахър". Това каза проф. Румяна Коларова, председател на Българската асоциация за политически науки.

"Ако нямаме сформирано правителство в рамките на този парламент, загубите за държавата ще бъдат изключително големи. Това да кажем, че няма да влезем в Шенген ще бъде "бял кахър". Това е най-малката грижа, която могат да имат българските граждани и българските политици в ситуация, че не се сформира правителство.

Много по-важни шансове за България, свързани с националната икономика, с националната политика, със стратегическата позиция на България в Европа, в региона, ще бъдат загубени, ако не се сформира в момента правителство", каза тя, цитирана от "Фокус".

Според нея от това какъв кандидат издигнат от ГЕРБ за министър-председател зависи дали ще успеят да съставят правителство.

Мистерията около премиера на ГЕРБ се заплита - Борисов или все пак този, който...

"В зависимост от това какъв е кандидатът, който е номиниран, ще могат да бъдат оценени и шансовете да се сформира правителството. Ако има един ясен, партиен кандидат, това означава, че шансовете да се сформира правителството са минимални.

Ако има кандидат, който не е толкова тясно свързан с партията, не е толкова силно партийна кандидатура, това означава, че шансовете се оценяват от ГЕРБ като по-значими. Това са двата варианта, които могат да бъдат оценявани", обясни тя.

Според проф. Коларова правителство на малцинството няма, съществува кабинет на малцинството. Това означава, че издигнатите министри са от партия или партии, които нямат мнозинство в парламента.

"Това означава кабинет, в който министрите са от партии, които нямат мнозинство в парламента, а що се отнася до правителство, то включва кабинета плюс парламентарното мнозинство, всеки един кабинет трябва да има подкрепата на мнозинството в парламента. Това е формулата.

Когато се говори за кабинет на малцинството, имаме предвид, че министрите, които са в кабинета, ще бъдат от партии или от партия, която няма мнозинство в парламента", каза още проф. Коларова.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук