В нов скандал се замеси началникът на БАБХ Христо Даскалов. Този път в аферата са замесени и водещи фигури от "Продължаваме промяната". Това става ясно от разследване на журналиста Николай Кароколев. 

Даскалов се е сдобил с имот в Първомай. Къщата, която се намира на улица "Ралица" 13, е с обща площ от 105 квадрата, като има гараж и втора пристройка от 48 кв.м. Той е броил за нея едва 11 200 лв. 

Предишният собственик - Георги Георгиев, умира на 2 ноември 2018 г. - два месеца, след като продава имота си на Христо Даскалов. Договорът е сключен през август 2017 г., като сумата е изплатена на вноски.

За грозната случка за пръв път проговаря синът на Георги Георгиев.

"Как може да се чувства човек като са го ограбили?! Каква правда е да вземеш на болния имота? Това е все едно да видите някой паднал на улицата и да го прескочите или да го настъпите". Това споделя пред журналиста Николай Караколев Атанас Ангелов, синът на потърпевшия човек.

По време на "покупко-продажбата" баща му Георги Георгиев е бил болен. Към днешна дата Ангелов би трябвало да наследи къщата на баща си, но уви, новият собственик се казва Христо Даскалов, кандидат-депутат от ПП. 

Потърсен за коментар по телефона Христо Даскалов признава, че е купил къщата от 105 квадрата, с половин декар двор, за 11 200 лв. Това прави 60 лева на кв. м.

"Такива са ни политиците, такава ни е държавата, такава ни е оправията, за съжаление", казва ограбеният мъж.

Кандидат-депутатът от ПП Христо Даскалов е втори в листата на ПП от град Пловдив. Същият е шеф на Българската агенция по безопасност на храните. Наглият държавен чиновник купува къщата от болния Георги на стойност 10 пъти по-ниска от реалната. 

"Даскалов е използвал момента, когато баща ми е бил болен, за да купи къщата. Не е морално да направиш такова нещо с болен човек. Има и предистория. Този човек каза много лъжи по мой адрес. Че не съм се грижил за баща ми. Това е лъжа!", заявява Ангелов. "Единственото вярно, което Даскалов каза е, че баща ми е бил болен по време на сделката. Той казва, че не съм се грижил за баща ми", допълва мъжът.

"Баща ми беше дарил къщата срещу доглеждане. Но после дойде при мен и заяви, че иска да развали дарението. Съдът казва, че Христо Даскалов фактически не се е грижил за него", пояснява наследникът на Георги и показва пред камерата документи. 

Даскалов обаче не се отказва от къщата и прави втори опит - не срещу дарение, а я купува. За 11 162 лева, по данъчна оценка. Само че данъчната оценка не е пазарна. А същият имот може да бъде продаден най-малко за 100 000 лева. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук