Открити са двете черни кутии на самолета на "Аерофлот", който вчера се подпали при аварийно кацане на московското летище "Шереметиево", съобщават световните агенции.

Припомняме, че при катастрофата на самолета "Сухой Суперджет 100" със 73 пътници и петчленен екипаж загинаха 41 човека, сред които две деца.

"И двете черни кутии бяха намерени и бяха демонтирани записващото устройство за данни за полета и записващото устройство на глас", заяви  представител на службите за спешна помощ. Според него следователите сега работят с черните кутии. Впоследствие записващите устройства ще бъдат прехвърляни за декодиране в специализирана лаборатория.

Стана ясно още, че повечето от пътниците, загинали в самолета, който е изгорял на летище Шереметиево, са починали от вдишване на отровни газове. Освен това, повечето от загиналите имат тежки топлинни изгаряния.

"Причините за смъртта им ще се определят при аутопсиите, но очевидно по-голямата част от останалите в салона са починали от отравяне", каза източникът на агенцията.

"Аерофлот" съобщи, че полет СУ1492 от Москва до Мурманск е бил принуден да се върне на летището по "технически причини". Започнало е разследване на инцидента, а от компанията са задействали кризисен щаб.

Четирима от петимата членове на екипажа са оцелели, а 23 души са ранени, като девет от тях са настанени в болница. Според първоначалната информация самолетът е бил ударен от мълния по време на набирането на височина при изключително тежките атмосферни условия при излитането в района на Москва.

Превод: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!