Няма пряка опасност за живота на децата, но състоянието им не е леко. Имаме организация всички екипи, които са необходими и като помощни, не само детска травматология, ами детска хирургия и неврология да се включат при нужда.

Това заяви д-р Валентин Димитров от "Пирогов" във връзка с тежко ранените деца в катастрофата със сръбски автобус на магистрала "Тракия".

"Нямаме нужда от нещо, което е конкретно в момента. Единственото от което имаме нужда е време", каза Димитров

"Предстоят две операции, но не искам да коментирам какви ще бъдат те. Ще ги извършат екипите на професор Шивачев. Те ще се правят поетапност, в зависимост от тяхната спешност. Децата ще останат тук, докато можем да ги изпишем без опасност за живота. Няма причина да ги транспортираме другаде към този момент", добави той

И двете деца не са в леко състояние, но няма пряка опасност за живота им.

"Все още родители на децата не са дошли при мен за информация. Каня ги даже да заповядат за повече информация. Били са тук по информация на други колеги, но не съм се срещал с тях. Децата са на 11 и 12 години", завърши той. 

БЛИЦ припомня, че инцидентът стана в неделя, малко след 20 часа. Автобус, пълен с 38 деца и 10 възрастни от сръбска фолклорна формация, е пътувал към Белград от Слънчев бряг, когато на 217-ия км. излита от пътното платно и пада в канавката. 

При ПТП-то няма загинали, но множество са ранени. 

Според возеща се в автобуса един от пътниците е разсеял водачът, молейки го да му помогне да спусне седалката си. Именно в този момент и автобусът е тръгнал на дясно и излетял от пътя. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!