По време на катастрофата с хеликоптера, при която загина иранският президент Ибрахим Раиси, времето по маршрута на полета е било нормално.

Това съобщи ръководителят на администрацията на иранския президент Голам-Хюсеин Есмаили, който летял с друг хеликоптер, съобщава IRNA.

„Не знам какви са метеорологичните условия за полет с хеликоптер, но от това, което видях с очите си, условията по време на полета бяха нормални“, казва служителят.

Той уточнява, че половин час след началото на полета хеликоптерите са се натъкнали на облаци, но по траекторията им не е имало мъгла. Капитанът на хеликоптера, където се намирал президентът Раиси наредил на другите два хеликоптера да се издигнат над облаците. Когато обаче увеличили височината си, станало ясно, че главният хеликоптер изчезнал. Освен това спряли да получават сигнал от него.

Те веднага тръгват да търсят изчезналия хеликоптер. В един момент машината, в която летял Есмаили, кацнала и отново се опитали да установят връзка с борда на президента. Тогава имамът на иранския град Тебриз Сайед Мохамад-Али ал-Хашем, който летял с Раиси, отговорил на обаждането.

Той казал, че не се чувства добре и не знае къде се намира и какво се е случило, но добави, че наоколо има дървета. Това дало възможност да се потвърди предположението, че хеликоптерът се е разбил.

Ал-Хашем починал няколко часа по-късно. Останалите хора на борда са загинали по време на катастрофата.

Превод и редакция: БЛИЦ