Криминалисти на ОДП-Бургас задържаха обявения за общодържавно издирване Стойчо Калоянов – Лудия, смятан за наследник на Димитър Желязков - Митьо Очите, съобщиха от полицията. По информация на областната дирекция той е тартор на група за разпространение на наркотици в региона.
Стойчо Калоянов, сочен за лидер на организирана престъпна група, действала на територията на Бургаски регион, бе обявен за издирване на 14 юли т.г. Част от членовете на групата бяха задържани миналата седмица, а тарторът й и аверът му Страхил Господинов, бяха обявени за издирване. В резултат на планираните и последователни оперативно-издирвателни действия на служителите на сектор “Криминална полиция” и под прякото ръководство на Окръжната прокуратура 33-годишният Стойчо Калоянов бе установен и задържан в частна квартира в с. Равда. Наложена му е мярка за неотклонение за 72 часа. Обвинението срещу останалите 7 души, които бяха арестувани, е за участие във въоръжена организирана престъпна група за търговия с наркотици. При задържането им полицаите откриха 670 таблетки екстази и амфетамин, както и 14 грама кокаин. Синтетичната дрога била скрита в кутия от плодов сок и заровена край село Съдиево.
Групата на Стойчо Калоянов е създадена след неутрализирането на престъпната структура на Димитър Желязков – Очите и Калоянов се изявявал като “новия бос” на наркоразпространителите на територията на Бургас. Информация за това е получена в бургаската полиция още в края на есента на миналата година от когато и криминалистите са започнали работа по разкриването и документирането на цялостната престъпна дейност на групата. В хода на разследването са използвани оперативно-технически средства и комбинации, както и различни процесуално-следствени действия /разпити на свидетели, очевидци, претърсвания, изземвания и др./. Така криминалистите установяват, че групата е създадена чрез налагане на силови методи и психически тормоз. Констатирано е, че именно по този начин и афиширайки, че е сменил Митьо-Очите, тарторът за кратко време е овладял част от наркопазара.

Работата по неутрализиране на престъпната група е била затруднявана от изключителната подозрителност и конспиративност на членовете и на Калоянов. В хода на разследването обаче полицията събира достатъчно доказателства, уличаващи членове на групата в разпространение на амфетамини и кокаин в Бургаски регион. Установено е, че те са провеждали и наказателни акции спрямо други наркодилъри, като за целта аса използвали различни форми на насилие /побои, заплахи, палежи и др/. Предстои гледане мярката за неотклонение на Стойчо Калоянов от състав на Окръжен съд – Бургас. Продължава издирването и на последния от членовете на групата – Страхил Господинов, който също бе обявен за общодържавно издирване на 14 юли т.г.
Работата по цялостно документиране на престъпната дейност на членовете на организираната престъпна група продължава. /БЛИЦ