Симеон Дянков е обвинен, че в периода май-юни 2011 година е извършил престъпление по служба, като това престъпление се наказва с лишаване от свобода от 1-10 години. Той е превишил правата си по служба. А не както повелява законът на независим оценител. Действията според СГП е да се облагодетелства инвестиционният посредник "Булброкерс". Това обяви на извънреден брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. 
"Според СГП Дянков не е действал сам, а е имал съучастник - Иво Прокопиев. Има документи, че е имало съучастие между двамата. Прокопиев е давал съвети и разяснения на Дянков точно по този начин да бъдат продадени 33% държавни акции на ЕВН. Нанесената щета е за над 20 млн. Това е щетата заради занижаването на цената. Разследването продължава", каза още тя.

"Няма организирана престъпна група. Прокопиев и Дянков са съучастници в престъплението по служба, извършено от Дянков. Обвинението към Трайков е за безстопанственост, тъй като той по това време е имал други задължения. Ние считаме, че ще постигнем обвинителна присъда и за тримата", каза Арнаудова.

Арнаудова каза още, че двамата са създали Държавната консолидационна компания. Тя поясни, че има гласови доказателства за заговора между двамата и има и писмени такива, но не даде повече подробности.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!