Специализираният наказателен съд даде ход на делото срещу Николай, Евгения и Мария Баневи, след като през август прокуратурата приключи разследването и внесе обвинителния акт срещу бизнесмена, съпругата му и майка му.


 Те са обвинени за участие в организирана престъпна група, за данъчни престъпления, изпиране на пари, както и за незаконно притежание на оръжие.

Съдебният състав счете, че няма нарушения в обвинителния акт и обвиненията са ясни. Магистратите не допуснаха предявен от Министерството на финансите иск за неплатени данъци за около 1.7 млн. лева с мотива, че това щяло да затрудни процеса.

Първи СНИМКИ от съда: На Баневи вече им пари под краката

„Аз от обвинителния акт конкретно за себе си нищо не мога да разбера. Аз не го разбирам”. Това каза днес Евгения Банева пред журналисти в Специализирания съд, където се гледа делото срещу нея, Николай Банев и майка му – Мария.

Николай Банев е обвинен като извършител на данъчните престъпления, а съпругата му – като негов помагач.

Двамата са предадени на съд като извършители в съучастие на изпирането на пари. Мария Банева ще отговаря пред съда за участието в организирана престъпна група.

Черни облаци за Баневи, решават съдбата им на 21 октомври

Обвиненията завариха семейството в Ница в края на миналата година. Двамата бяха екстрадирани в София на 6 декември. През юли 2019 г. Евгения Банева беше освободена от ареста по здравословни причини след многократните ѝ оплаквания от условията в килията.

Мария Банева е с мярка за неотклонение „парична гаранция” в размер на 10 000 лв.

Съдът насрочи първото заседание по същество за 21 октомври.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!