Девет роми са арестувани днес, съобщиха от областната полиция. Акцията на ченгета и жандармерия продължава и утре. Проверени са общо 52 лица, 64 адреса и 32 моторни превозни средства. От полицейските служители и представители на жандармерията са иззети общо около 40 куб. незаконно съхраняван дървен материал, за което са образувани две досъдебни производства и съставени 6 акта по Закона за горите. Осем младежи на възраст около 20 години и непълнолетен тийнейджър са задържани за срок до 24 часа за участие в побоя над горските служители. Работата по пълното документиране на случая и събиране на данни за съпричастност и на други лица продължава.
Както БЛИЦ съобщи, около 20 часа снощи на телефон 112 постъпил сигнал, че край река Стряма в землището на град Баня служители на Горско стопанство– Хисаря били нападнати от група местни жители. Малко преди конфликта горските инспектори засекли четири каруци, натоварени с незаконно придобит дървен материал и направили опит да спрат извършителите. 
 Едното превозно средство било задържано, но останалите три каруци с роми избягали. Докато оформяли документите за установеното нарушение, служителите били обградени и нападнати от жители на близкия квартал. При последвалата физическа саморазправа на четирима от горските са нанесени телесни повреди с колове и камъни. Четирима са ранените инспектори. Един от тях остава в болница със счупена челюст, в тежко състояние, но без опасност за живота. Друг е със счупена ръка, трети с пукната глава, четвърти с хематоми по тялото. 

По случая е образувано досъдебно производство в Районна прокуратура Карлово. В мащабната акция на територията на град Баня са участвали служители от районните управления в Карлово и Хисаря, сектор “Специализирани полицейски сили” и Зонално жандармерийско управление – Пловдив. 

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!