Твърди се, че Ружа Игнатова, известна още като "изчезналата криптокралица", е получила полицейска информация от български източници за разследвания на измама с криптовалута на стойност 4 милиарда долара, преди да изчезне, информира Би Би Си, цитирана от money.bg.

42-годишната жена, родена в България, се издирва за предполагаемата й роля в извършаването на измама с криптовалута, известна като OneCoin.

Файлове от срещи на Европол, разгледани от BBC, показват, че издирваната от ФБР жена е знаела за опитите да бъде арестувана месеци преди да изчезне. 

Полицейските документи бяха предадени на подкаста The Missing Cryptoqueen от Франк Шнайдер, бивш шпионин и доверен съветник на Игнатова.

Шнайдер твърди, че метаданните на файловете предполагат, че тя е получила информацията чрез собствените си контакти в България.

Сега той е изправен пред екстрадиране в САЩ за предполагаемата си роля в измамата с OneCoin.

Полицейските досиета съдържат презентации, направени на среща на Европол "Операция Сателит" в Хага на 15 март 2017 г.

Според документите на срещата са присъствали ФБР, Министерството на правосъдието на САЩ и окръжният прокурор на Ню Йорк. Присъствали са и служители от Великобритания, Германия, Холандия, Дубай и България.

Документите включват подробности за американските власти, които имат "високопоставен поверителен информатор", банкови сметки в OneCoin, получаващи средства от инвеститори, и неуспешни опити на британската полиция на Лондон да разпита самата Ружа Игнатова.

ФБР не коментира документите на Европол, но специален агент Пол Робъртс казва за подкаста: "Имаше разследвания по целия свят срещу нея и срещу OneCoin като цяло, за много от които тя беше научила поради действия на правоприлагащите органи в други държави."

Припомняме, че Ружа Игнатова се качва на полет от София за Атина през 2017 година и след това изчезва безследно. Преди това тя успява да открадне поне 4 милиарда долара чрез сложна измама с фалшивата криптовалута OneCoin.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук