Филмово студио „Капитал“ пусна в обращение поредната серия от лъжливата си сапунка „Царете на боклука“, която пробутва от години. Целта на сериала е една и съща - да удари враг №1 на задкулисието Делян Пеевски, превърнал се в такъв заради законодателните си инициативи и целенасочената политика на изданията си да вадят наяве далаверите на скандалните бизнесмени, грабещи обществото ни.

А за постигането й подсъдимият разградски бос Иво Прокопиев използва една и съща матрица, с едни и същи лъжи. Само актьорите са различни.В ролята влиза всеки мастит бос, погнат от правосъдието заради престъпленията си, а срещу участието му в сериала студио „Капитал“ предлага ВИП услуга - препиране на имиджа с медийни публикации, изкарващи го жертва на „корпоративен рейд“. Сапунката обаче дотолкова се износи от повтаряне на едни и същи лъжи, че започна да заприличва на трагикомедия, чийто рейтинг я запраща в общественото кошче за боклук. Там, където е мястото и на продуцентите й, и на актьорите в нея (виж карето).

Първата серия от нея излезе още през 2016 г., когато Прокопиев скрепи съюза си с подсъдимия за източването на милиарди от КТБ банкер беглец Цветан Василев с публична целувка под формата на интервю.

Следващата дойде в началото на 2020 г., когато подсъдимият разградски каолинов крал също толкова публично и агресивно впрегна мейнстрийма си в защита на хазартния бос беглец с 19 обвинения Васил Божков. За да се стигне до тази сряда, когато се прегърна с поредните погнати от Темида бизнесмени у нас - Пламен и Атанас Бобокови. Семейни приятели на Божков, познати и с топлите си връзки с Василев.

Миризливата прегръдка, която смърди на тоновете боклук тровили природата и здравето на българите в продължение на години, беше скрепена отново с интервю. При това не едно, а две. Те са дадени от по-малкия от русенските братя и единствения от тях, който е на свобода срещу парична гаранция - Пламен Бобоков. И бяха публикувани в един и същи ден от основните рупори на машината за клевети и обсипване с лъжи и компромати на Иво Прокопиев - „Дневник“, и овладяната от негови кадри БГ секция на „Свободна Европа“.

При това часове преди излизането на първия годишен доклад за върховенството на закона в страните - членки на ЕС. Съвпадение, което със сигурност не е случайно и обслужва изцяло интересите на олигархията у нас да подложат на съмнение в Брюксел битката с престъпността в България, за да избягат от възмездието за кражбите, с които ограбват и джобовете, и здравето ни в продължение на десетилетия.

Във въпросните интервюта Бобоков, който заедно с брат си Атанас и още 9 души е обвиняем по дело за незаконно складиране на отпадъци, а отделно и за търговия с влияние, прилага номер, превърнал се в коронен на всички погнати от правосъдието скандални бизнесмени. Пробва да
замаже престъпленията, за които е разследван, като се изкара жертва на опит за кражба на бизнеса му

И напълно в установената вече традиция от задкулисието, атакува враг №1 на задкулисието у нас - депутата Делян Пеевски, с откровената лъжа пред „Дневник“, че братята били „посочени“ от него и атакувани от прокуратурата, защото „е решил да си открадне „Монбат” (б.р. - фирмата на Бобокови), след като вече е превзел основния им конкурент в преработката на оловна скрап „Елбат“.

Твърдението не отговаря на каквито и да било реални факти, защото Пеевски никога не е имал каквото и да било общо с бизнеса с боклук, камо ли с цитираната фирма. Обвиняемите и подсъдими босове обаче никога не са позволявали на истината да пречи на измислиците им и така пред БГ секцията на „Свободна Европа“ Бобоков развихря още повече фантазията си, а авторът на медиата - бивш кадър на свързаната с Иво Прокопиев „Медиапул“, безкритично ги публикува. Там русенският бизнесмен дори заявява, че депутатът бил ходил да провери как върви строителството на новото разширение на завода на „Елбат“.

Каква е истината?

Дори най-елементарната проверка в изцяло публичните регистри в страната показва, че не само всяка от думите на Бобоков е лъжа, а твърденията му дори взаимно си противоречат и изключват.
Намиращата се в Долна баня „Елбат“ е с напълно ясна собственост, която не се е променяла от години. 99% от фирмата са притежание на фирмата „Булмет“, еднолична собственост на човек на име Димитър Попов, а 1% се държи от друг бизнесмен - Николай Бажлеков.

Екипът ни направи неколкократни опити да говори с Попов, за да получи коментар от него на твърденията на Бобоков, но от офиса му отговориха, че нямат връзка с него. Докато очакваме Попов да откликне на опитите ни да се свържем с него обаче, друга елементарна проверка показва, че в момента самата „Елбат“ е обект на проверка на прокуратурата. Това беше потвърдено и от екоминистерството.

В отговор на запитванията ни дали дейността на „Елбат“ е била проверявана, от МОСВ отговориха, че не могат да дадат коментар, защото в момента има разследване от страна на държавното обвинение. Това пък само по себе си напълно опровергава опитите на Бобоков да изкара, че разследването срещу него, брат му и още 9 души, сред които и бившият зам.-министър на околната среда Красимир Живков, били атака, целяща да му бъде откраднат бизнесът. Защото както „Монбат“, така и посоченият от самия русенски бизнесмен „Елбат“ са обект на разследвания и проверки.
Да не говорим, че в материал от юни на друг основен рупор в машината за клевети на Прокопиев - флагмана му „Капитал“, се разкрива, че настоящият мениджър бизнес развитие в „Елбат“ Васил Божданов е основен свидетел по делото срещу русенските крале на боклука, но също така и бивш техен дългогодишен служител.

Той е бил в групата им в продължение на около 20 години, а цели 10 години е заемал поста на изпълнителен директор на „Монбат рисайклинг“. Напуска го през август 2019 г. Само по себе си това отговаря и на въпроса откъде са дошли разкритията срещу Бобокови. И те доста очевидно идват от доскорошния им най-вътрешен кръг.

Фактите опровергават като лъжа и друго внушение, правено от Бобоков, който напълно в стилистиката на крадеца, викащ по другите, че са крадци пришива на Делян Пеевски и имагинерни връзки с прокуратурата и изпълнителната власт. Пеевски няма нищо общо нито с изпълнителната власт, нито с прокуратурата.

Дори напротив - преди година районен обвинител подложи най-големия вестник в страната - „Телеграф“, част от медийната група на Делян Пеевски, на небивала цензура, разпореждайки да бъде заличена марката на ежедневника. За сметка на това Бобоков се оказа в центъра на цяла мрежа от задкулисни обвързаности, показали връзки като корабни въжета с представители на правителството, президентството и държавното обвинение.

В момента той е обвиняем за търговия с влияние по разследване, включващо президентския съветник и бивш служебен МВР шеф Пламен Узунов и някогашния русенски окръжен прокурор Николай Николов. По разследването бяха публикувани цяла поредица чатове, показващи груби опити за кадруване от страна на Бобоков, в това число и в посолства. Отделно негов кум и кръстник на трите му деца се оказа настоящият вицепремиер Красимир Каракачанов.

Ето и още един показателен факт. В момента по разследването срещу Бобокови работят прокуратури от три държави - освен България със схемата се занимават обвинители от Румъния и Италия, като според информациите именно от Ботуша са дошли първите данни, разплели мрежата, изтъкана от Царете на боклука.

На фона на тези факти е повече от ясно, че интервютата са поредният епизод от филм, който гледаме от години. В него разградският бос Иво Прокопиев предоставя медиите си като трибуна на де що скандален бизнесмен, погнат от правосъдието, има в страната, като целта е една и съща - да бъде атакуван човекът, който се превърна в трън в петата на задкулисието заради законодателните си инициативи и редакционната политика на медиите си да изкарват на светло схемите, ограбващи обществото ни.

Именно затова и матрицата, по която действа тази задруга, е една и съща (виж карето). Единственото нововъведение е, че музата на Бобоков да се изкара жертва на кражба най-вероятно идва от факта, че артистичната му половинка Христина се оказа, че е била открадната от поне двама. Единият - негов съратник и по баджанашка линия, и по бизнес.

Лъжи по матрица

Казват, че историята се повтаря първи път като трагедия, втори път - като фарс. В случая с инсинуациите, разпространявани от кръжеца Василев-Божков-Бобокови-Прокопиев, тя отдавна е в сферата на патологичната трагикомедия. Измислените сценарии, с които от години се опитват да подлъжат публичното пространство и у нас, и в чужбина, за да изкарат черното бяло и да си градят имиджа на чисти бизнесмени въпреки оцапаното си до катранено черно битие, всъщност може да звучат разнообразно, но се движат по една и съща матрица.

Най-малкото общо кратно в сапунката, опитваща се да изкара бизнесмените жертва, е подсъдимият разградски бос Иво Прокопиев. Досущ като сводница предоставя мейнстрийма си на всеки обвиняем или подсъдим с една-единствена цел - да плюе общия враг на задкулисието Делян Пеевски. Така машината за клевети на каолиновия бос отдавна се превърна в жрица, обслужваща хора, ограбили милиарди от всички нас, независимо че преди това може и да ги е чернила, пак по поръчка на собственика си.

Цветан Василев

Първият и особено емблематичен такъв пример е банкерът беглец Цветан Василев, с когото през 2016 г. Прокопиев се прегърна, въпреки че преди това „Капитал“ първи разкри подробности около далаверите на човека, източил милиарди от КТБ и забегнал в Сърбия, където се укрива и до момента. Самият Василев пък, който в момента е съден задочно у нас, отчаяно се опита да се изкара жертва на „корпоративен рейд“, като дори започна процедура по закона „Магнитски“. И очаквано се провали, като надуваният от него балон се спука под напора на лавината от доказателства за вината му.


Васил Божков

Подобно на Цветан Василев, в началото на годината и семейният приятел на Бобокови - Васил Божков, известен с прякора Черепа, се пробва да се изкара жертва на опити да му се отнеме бизнесът. Пак подобно на него и той обстрелва публичното пространство у нас с лъжи и клевети, противоречащи напълно на излезлите дотук доказателства по делата срещу него, но безкритично лансирани от мейнстрийма на Прокопиев.

Асансьорното фентъзи

Значителен ъпгрейд измислицата, лансирана от мейнстрийма на Прокопиев, придоби в средата на годината, когато свързаният с него т.нар. Антикорупционен фонд направи „разследване“, опитващо се да изкара друг забегнал в чужбина разследван бизнесмен - асансьорния крал Илия Златанов, „жертва на Пеевски“.

Според теорията на конспирацията, пробутана от Златанов, депутатът, видиш ли, искал да му вземе бизнеса заради имагинерни 4 млрд. евро за сектора, които били очаквани от ЕС. Факти за тези твърдения не бяха дадени. Самият Златанов ги подхвърля с уточнението, че така бил чул. А в асансьорния бизнес дори не знаят за очаквани евросредства за подмяна на асансьори. Камо ли за 4 млрд. евро! Самият Пеевски няма нищо общо с асансьорния сектор, а фирмите и медиите му никога не са използвали еврофондове или друг вид публичен ресурс. Но това не попречи на мейнстрийма на Прокопиев да завърти машината и да започне да бълва измишльотините. По начина, по който сега го прави и с Бобоков.

Хиполенд

Пак по същия начин на депутата беше пришита и друга измислица, рухнала под напора на фактите – че проверките в „Хиполенд“ били „поръчани“ от него, защото бил искал бизнеса. Измислицата, лансирана от личните клакьори на Прокопиев от ГМО партията му „Да, България“ - Христо Иванов и Иво Мирчев, беше опровергана от самия собственик на „Хиполенд“ Мариан Колев.

„Не е вярно“, отрече той твърденията, че Пеевски му е поискал бизнеса, в интервюта за bTV, а след това и за kmeta.bg. Той заяви, че изобщо не познава депутата. Въпреки това мейнстриймът на Прокопиев и клакьорите му Христо Иванов и Иво Мирчев продължиха да пробутват лъжата явно с надеждата, че ще накарат хората да й повярват на принципа на пропагандата – с повторение на клеветата.