Смъртта на един млад човек буди безпокойство. Това е тревожно събитие за всяко нормално общество. Но нека припомним, че в онази ранна утрин колегите са реагирали на сигнал за извършване на престъпление – преди това е извършен грабеж. Това е престъпление с висока обществена заплаха. Това каза пред Нова телевизия главният секретар на МВР Живко Коцев.

Той уточни, че при случая със стрелбата на полицаи по крадци, при която загина 18-годишен младеж, извършителите са се подготвяли да извършат друго престъпление.

„Защитавам всяко едно правомерно действие а полицейските служители. Българските полицаи се нуждаят от самочувствие“, заяви Коцев.

„Правото да се ползва оръжие не е свързано нито с броя нито с вида на оръжието. Укоримо е неговото поведение дотолкова, доколкото е носил със себе си лично оръжие“, посочи той относно служителя, който е стрелял.

Главният секретар обясни, че според наредба в МВР служителите могат да изпълняват задълженията си и с лично оръжие. „Тече проверка защо, освен служебно, е носел и лично оръжие“, каза той.

По думите му, служителите на реда са положили всички грижи да се спаси животът на простреляния младеж.

Според Коцев е имало абсолютна необходимост за използването на огнестрелно оръжие. Скоро се очаква да приключи вътрешната проверка в МВР по случая.

По отношение на убийството на Алексей Петров Коцев заяви: „Определям убийството на Алексей Петров като престъпление с фактическа и правна сложност предвид неговата биография. Човек, който е тръгнал от службите, преминал през различни държавни институции и акостира в частния бизнес. Поради това се налага да се изследват всички тези процеси“

„Не е нужно да се бърза. Имаме две версии, които кумулират множество подверсии. Едната версия е свързана с личния живот, а другата – че убийството е свързано с бизнеса и частната дейност на Алексей Петров“, посочи той.

„Ако продължим да говорим по темата, има опасност да предупредим извършителите. Можем да прекъснем връзката между поръчители, извършители и помагачи“, подчерта той.

Главният секретар на МВР изтъкна, че това покушение е много добре подготвено. Алексей Петров е наблюдаван и проучван.

По отношение на това защо той се е движел без охрана, той каза: „Това е било негово решение и той от доста месеци се е движел по този начин“.

Коцев изтъкна, че към момента няма данни за връзка между смъртта на Петров и екзекуцията на Красимир Каменов-Къро.

"Ще бъдем безкомпромисни към системните нарушители на закона за движение по пътищата", увери той. Предлага се допустимият праг за консумация на алкохол за шофиране да се намали на 0,5 промила. 

Главният секретар посочи, че ще бъде поискана оставката на полицейския шеф от Варна, хванат да шофира в нетрезво състояние.

Във връзка с разследването за убийството на психолога Иван Владимиров той обясни, че са образувани четири дисциплинарни проверки в 5-о районно управление. Три от тях са приключили, четвъртата се бави заради дълъг болничен на един от началниците. 

Коцев каза още, че няма информация в МВР да са връщани директори, срещу които има обвинения в сексуален тормоз - нещо, което твърдеше предшественикът му Петър Тодоров. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук