Светослав Стойков, който нападна жена в берлинското метро, е лежал два пъти във варненския затвор. Това става ясно от писмен отговор на вътрешния министър в оставка Румяна Бъчварова на въпрос на депутати от Реформаторския блок, пише "Труд".
Справка в системата на МВР е показала, че 26-годишният Светослав Стойков от гетото „Максуда“ е бил лишен от свобода за един месец през май-юни 2011 г. за престъпление по чл. 343 от НК – катастрофа с пострадали. От 5 август 2013 г. до юли 2014 г. е лежал за престъпление по чл. 198, ал. 1 от НК – за грабеж сила или заплашване.

Припомняме, че българинът от ромски произход беше задържан след сигнал на човек, който го разпознал случайно. Най-ниското наказание, което може да получи за деянието си, е два месеца затвор, а най-високата възможна присъда може да бъде и до живот, ако прокуратурата и съдът преценят, че е имало опит за непредумишлено убийство. 

Случаят предизвика възмущение в цяла Европа и беше повод в Германия да се заговори за по-голямата сигурност по спирките на градския транспорт.