Условна присъда получи управител на дружество в Кюстендил за укриване на данъци в особено големи размери – общо 159 256,60 лв., съобщиха от Окръжния съд в Кюстендил.

Присъдата е затвор за 1 година и 10 месеца, които са отложени за 3 години и 6 месеца. В решението е включено и отнемана на половината от лек автомобил.

П. Я. е от Дупница и не е осъждан към момента. Съдът го призна за виновен за това, че за времето от 14 ноември 2016 г. до 31 март 2019 г. в Кюстендил, като управител, представител и едноличен собственик на еднолично дружество с ограничена отговорност при условията на продължавано престъпление.

За негов съучастник е определен счетоводител с инициали В. М.

Те са избегнали плащането на данъци по Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС) и по Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО). Фирмата е работила в сферата на строителството.

Делото се гледа по реда на съкратеното съдебно следствие, като подсъдимият призна всички факти и обстоятелства от обвинителния акт, посочиха още от съда. Присъдата може да се обжалва пред по-горна инстанция.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук