Окръжна прокуратура-Бургас задържа за срок до 72 часа турския гражданин О.С. Той е обвинен за това, че противозаконно пренесъл през границата на страната стоки за търговски цели в големи размери – златни накити, цигари, парфюми и тоалетни води от различни търговски марки.

Стоките са били укрити във фабрична кухина на автобус. Престъплението е осъществено на 02.06.2021 г. на ГКПП Малко Търново. То е квалифицирано по чл. 242, ал. 1, б. „д“ от НК. Контрабандните стоки са открити благодарение на отличните действия на митническите служители, извършили проверка на превозното средство.По време на разследването е установено, че обвиняемият е управлявал автобуса, с който са превозвани контрабандните стоки. Той и пътниците са обявили в зоната за митнически контрол, че нямат нищо за деклариране.

При последвалата щателна митническа проверка, включително със специализирана рентгенова апаратура, митническите служители откриват във фабрична кухина до резервоара на автобуса укрита полиетиленова торба, пълна с бижутерски изделия, разпределени в пет пакета, обвити с тиксо.Общото тегло на откритите златни пръстени, медальони, гривни, брошки и обеци е 1.257 кг, а стойността им възлиза на 105 666 лева.

По време на проверката са открити и недекларирани 59 броя парфюми и тоалетни води с обозначения на световноизвестни търговски марки, както и 600 къса (30 кутии) цигари без акцизен бандерол.

Предстои Окръжна прокуратура-Бургас да внесе в съда искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия.