Затворник, излежаващ присъда в единични килия в затвора в Бобов дол, поиска рекордната сума от 50 000 лева като парично обезщетение за заболяване от хемороиди и липсата на достъп до фитнес и телевизия. Вчера надзиратели от затвора в Бобов дол доведоха Костадин Илиев в Окръжен съд – Кюстендил с пранги на краката, специален колан и белезници на ръцете, пише struma.bg.

За последните 2 години затворникът написал 9 жалби до Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” (ГДИН) и началника на затвора за липсата на течаща вода в килията му и 6 жалби за липса на достъп до телевизия и фитнес зала.

„Чувствам се дискриминиран. Нямам достъп до телевизия и фитнес залата, както останалите затворници. Поради липсата на самостоятелна тоалетна и течаща вода се разболях от хемороиди, имам кожни обриви. Готов съм да се подложа на медицинска експертиза, за да се докажат заболяванията ми”, заяви Илиев пред съдията по делото Галина Стоичкова.

„В затвора има кабелна телевизия, но аз не мога да гледам с останалите в определената стая за това. В килията ми имам телевизор, три месеца чаках техникът да инсталира устройството, което ми донесоха близките, но той не дойде. Нямам достъп до общото помещение за игри. Нямам никакъв социален контакт в затвора. Нямам достъп до фитнеса, където ходят останалите. Поради заболяванията ми, които получих в затвора, и липсата на социален живот искам обезщетение от 50 000 лева от ръководството на затвора – 25 000 лева за здравословните ми проблеми и 25 00 лева за разклатеното ми психологично здраве поради липса на контакт с останалите затворници и недопускането ми до фитнес зала”, заяви още Илиев.
 
Той излежава присъда за тежко престъпление и е под строг режим в единична килия.

Съдията по делото Галина Стоичкова изслуша затворника Костадин Илиев и поиска още доказателства по делото от юрисконсулт Граховска, която работи в затвора в Бобов дол.

Следващото заседание беше насрочено за 24 септември. Тогава ще бъдат разпитани свидетели от двете страни.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!