Софийска районна прокуратура повдигна обвинение на задържания мъж при протеста срещу управлението на София, съобщиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България.

"На 05 октомври 2018 г. около 12.15 часа в град София на ул. „Московска“ 33, пред сградата на Столична община, са били извършени непристойни действия.

Грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото: извършителят опитал да влезе насилствено в сградата на общината, като крещял и псувал кмета на София – Йорданка Фандъкова, псувал, блъскал и обиждал полицейските служители при СДВР – К, В. и И., като деянието е съпроводено със съпротива срещу орган на властта – блъскал, бутал и разкъсал кордона на полицейските служители.

В хода на разследването е установено, че извършител на описаното по-горе деяние е лицето М. Велинов, на 41 години. Изготвено е постановление за привличането му към наказателна отговорност, като му е повдигнато обвинение за престъпление по чл. 325, ал. 2, вр. ал. 1 НК.

Предвид високата обществена опасност на деянието и дееца, наблюдаващият прокурор е постановил задържане на обвиняемия за срок до 72 часа, като е разпоредено привеждането му в сградата на СРС днес за разглеждане на искане за вземане спрямо него на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.