Осъденият за убийството на Яна в Борисовата градина Николай Русинов – Чеци е опитал да насочи криминалистите към версията, че скинари, събиращи се редовно около заведението „Мамунарника“ в парка, са ликвидирали младото момиче, пише столичен ежедневник.
Защитата на Николай Русинов претендира, че той неправомерно е осъден, тъй като не са открити другите двама мъже, които са правили секс с младото момиче във фаталната за нея нощ на 9 юли 2011 г. Разследването още преди години установи чрез експертиза семенна течност от трима различни мъже по тялото на Яна. Това дава надежди на Чеци, че той може да се измъкне безнаказано.

Според версията на Чеци той забърсал Яна около 2,20 часа след полунощ след концерт на рок групата „Джудас Прийст“ на стадион „Българска армия“, правил секс с нея в храстите, след което двамата заспали. Събудил се половин час по-късно, казал й, че трябва да тръгва и я оставил.

„Впоследствие оттам са минали група скинари, които са познавали Яна. Явно нещо се е объркало, те са опитали да я изнасилят и са я убили“, твърдял пред криминалистите Чеци, позовавайки се на свои приятели, които също търсели истината и правели собствено разследване по случая.

Заради твърденията на Николай Русинов полицията е разпитвала отново около 50 нацисти, като нито един от тях не отказал детектор на лъжата. Резултатите от полиграфа обаче доказват, че нито един от разпитаните нацисти няма общо с изнасилването и убийството на Яна. Според непотвърдена информация над 30 заподозрени като евентуални убийци на Яна Кръстева са дали и семенна течност, която е била сравнена с извлечената от трупа на момичето. Нямало съвпадение.

Според осъдителната присъда на Николай Русинов – Чеци, той е удушил момичето по време на половия акт. Според юристи, запознати с разследването, той не е искал да убива Яна, а я задушил в грубите си прегръдки. „Докато осъществявал половия акт, Русинов с цялата си тежест притискал тялото на Кръстева, а със своите ръце притискал китките й. Междувременно, пак с ръце или ръка й нанасял удари, притискал я още в областта на шията, носа и устата, като в резултат на тези действия в продължение на около 20-30 минути тя била задушена.“ 

Това са редове от решението на Върховния касационен съд, в които е описан актът между Яна и Чеци. Опитни юристи обаче пророкуваха, че делото може да претърпи обрат и да се стигне до оправдателна присъда на Чеци, ако не бъдат открити и другите двама мъже, които са правили секс с младото момиче.