27 килограма хероин откриха антимафиоти при съвместна операция на територията на няколко областни дирекции. Общо шестима – поръчители, трафиканти и организатор на пратката са задържани; стойността на намерения хероин възлиза на около 2,5 млн. лв по цени на съдебната система.
Вчера, към 14 часа на ГКПП Капитан Андреево служители на Митница-Свиленград спрели за проверка лека кола “Мерцедес” с разградска регистрация. Митничарите предприели щателна митническа проверка на автомобила, в който пътували двама – А.С./23г./ и Д.М./24г./ от исперихското с. Подайва. В специално пригоден тайник под шофьорската седалка на автомобила са открити 26 пакета с кафяво прахообразно вещество, което при тестване с полеви наркотест реагирало на хероин. Общото количество на намерения наркотик е 26.920 кг. хероин.
За случая незабавно са уведомени служители на сектора за борба с организираната престъпност в ОДМВР - Хасково, образувано е досъдебно производство. В рамките на първоначалното разследване е изяснено, че двамата пътници от Мерцедес-а са напуснали страната на 16 януари през ГКПП - Лесово. Установени са и получателите на пратката - М.А. /52г./ и З.К/ 31г./ - съответно от с.Подайва и от Велики Преслав, които наели и уговорили двамата от исперихското село да предприемат пътуването до южната ни съседка и да осъществят трафика на дрогата. При пътуването им до Турция, те били придружени от друг Мерцедес /хасковска регистрация, шофиран от шуменеца А.Х./26г./. Именно успял да зареди в Истанбул тайника на разградския Мерцедес с хероина и го предоставил на двамата шофьори с инструкции да влязат в България на другия ден като минат през ГКПП - Капитан Андреево.

Предприета е акция за проследяване на пратката и задържане на извършителите с участието на антимафиоти от Хасково, Разград, Шумен и Търговище и под прякото ръководство на прокурор от Окръжна прокуратура Хасково.
При предприетите съвместни действия вчера вечерта, в Разград, близо до кръстовището за Исперих, са задържани единият получател - М.А., приятелката му и синът му А.М./27г./.
Днес, по обед в Шумен са установени и задържани заредилия тайника А.Х. и втория получател З.К. При последвалите процесуално-следствени действия - обиски, претърсване и изземване са открити и иззети мобилни телефони, SIM – карти, ключове за автомобили, документи и 11.5 гр. хероин. В дома на единия получател, за когото била предназначена пратката в с.Подайва е намерен пистолет с боеприпаси за него, 9 неистински банкноти с номинал 200 евро, и голямо количество неистински банкноти по 100 долара, а също електронна везна, малко амфетамин. Обиск е предприет и в дома на сина му, и там са открити електронни везни, мобилни телефони и сим-карти.
Процесуални действия са осъществени и в имот в исперихското с. Къпиновци, където са иззети намерените два газови пистолета с патрони и др. вещи, свързани със случая. Претърсени са и двете жилища и седем автомобила, ползвани от съпровождащия шофьор А.Х. и втория получател З.К., откъдето също са иззети вещи, свързани с изясняването и документирането на случая. Двамата шофьори, придружаващия ги водач на втория мерцедес, получателите на дрогата и сина на единия от тях са задържани за 24 часа. В момента те пътуват към ОДМВР - Хасково, където се очаква тази вечер да им бъде наложена мярка “задържане” за 72 часа. /БЛИЦ