Йеромонах Стефан Попов задигна кандилница от храма "Преображение Господне". Шокиращата новина съобщи "България Днес", позовавайки се на отец Василий Сарян от светата обител, станала жертва на наглото посегателство.
"Самата вещ е амортизирана и струва 50 лв. Представяте ли си какво е, ако се вмъкне в олтара?! Там са по-скъпите и ценни вещи. Нека знаят и бъдат предупредени всички духовници и миряни в София, че този човек може да окраде друг храм или да излъже, че събира пари за болни хора или за ремонт на църква, което не е вярно", предупреждава чрез вестника отец Василий.
 
Охранителна камера в Божия храм заснела попа апаш в сюблимния момент. Изненадата и гневът от безумното действие били още по-големи, тъй като наглият духовник бил низвергнат от лоното на църквата за серия от кражби. Още от лятото на 2009 г. срещу поп Стефан е заведено църковно-наказателно дело от Врачанския митрополит Калиник.
 
След като е махнат от висшия клир, той преминава в редиците на алтернативния синод. От тогава обикаля столичните храмове, облечен като типичен монах - с подрасник и голям кръст на гърдите.
 
 
"Внимавайте с този псевдо "духовник". Той е бивш разколник и не е клирик на никоя епархия, още повече да е от някой манастир. Събира пари, без да се знае за какво отиват парите", сподели пред вестника отец Василий.
 
След като окраде храма на 28 юни, йеромонахът лъсна във видео, заснето от охранителната камера. То бе публикувано от отец Василий в най-големия сайт за видеосподеляния Youtube.
 
 
"След това той върна кандилницата и написа покаятелно писмо. Твърди, че бил жертва на неизлечимата си болест клептоманство и се борел с нея. Казва, че съжалявал много. Но щом е монах, той трябва да се отдели от светските неща и да изкорени греха", сподели отец Василий Сарян.