Наивен дядо продал имотите си, за да помогне на мним полицай с 500 000 лева, това съобщи началникът на сектор "Измами" в Главна дирекция "Национална полиция" Златка Падинкова в гостуване по bTV.

Става ясно, че измамниците са от групата от Горна Оряховица, а пострадалият лично е транспортирал парите до Велико Търново на указаното от измамниците място, пишат от "Флагман".

„В един от случаите измамата продължава почти година - от февруари 2017 до март 2018-та, като пострадалият почти три месеца, след като приключил контактът между него и измамника, идва в полицията, за да се информира за въпросния полицай и да пита какво се е случило с неговите средства“, разказва Падинкова.

„Операцията на мнимия полицай била за подсигуряване на спестяванията на възрастните хора в трезор на МВР. Тогава в разговор с нас разбра, че е жертва на телефонна измама“, обясни още шефката на сектор "Измами" и поясни:

„Обикновено в разговорите с жертвите присъства заплашителен елемент, с който се цели да бъдат убедени хората да съдействат на полицията. Заплашват ги, че ще посегнат на живота и здравето им. Изключително цинични и вулгарни са измамниците. Това провокира хората, които в последствие получават обаждане от мним полицейски служител, да му съдействат“.

Емоцията в такива случаи взема превес над разума и хората правят това, което им каже измамникът, добави тя. Получат ли хората телефонно обаждане и искат ли им пари, нека знаят, че става въпрос за телефонна измама, каза още Златка Падинкова.