Невиждана провокация срещу правосъдието извършиха двама представители на съдебната власт! За пореден път председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов и председателят на грантовия Съюз на съдиите в България Атанас Атанасов погазиха Етичния кодекс на магистратите, за което Висшият съдебен съвет е длъжен спешно да образува дисциплинарни производства. Това е така и защото в конкретната ситуацията двамата съдии поставят под въпрос основните принципи на независимото и основано единствено на законите, фактите и вътрешното убеждение правосъдие.
В следобедните часове във вторник, във време, в която Панов би трябвало да упражнява правомощията си на административен ръководител на ВКС, а Атанас Атанасов да правораздава или изписва мотиви по висящи дела, двамата са присъствали на “частна сбирка” на несъществуваща в правния мир “хибридна” организация, известна като “Правосъдие за всеки ли?”
Формалният повод е връчването на “награди”, чието определяне по всичко изглежда е било на принципа “аз на теб, ти на мен”, т.е. щатни служители и наемници от грантови НПО-та и/или “медии”-бухалки се номинират, избират и награждават помежду си. Дори по подобие на сектантските сбирки, всички участници в събитието е трябвало да носят баджове, на които имената им били изписани?! 

 

Лозан Панов чете предварително подготвена политическа реч
 

 Панов демонстрира опит при прибирането на листчетата във вътрешния си джоб

И за да няма никакво съмнение кой и защо е раздавал някакви си “награди”, при това, като е наел скъпоструващата зала в хотел “Балкан” на пъпа на София, трябва да е ясно, че съдиите Лозан Панов и Атанас Атанасов са били наградени, заедно с публично известен наемник на подсъдимия за фалита на КТБ банкер-беглец Цветан Василев. Става въпрос за Георги Георгиев от т.нар. движение “Боец”, който собственоръчно преди броени месеци се хвалеше със своя снимка, направена в лоби-бара на хотела, в който Цветан Василев пребивава. Георгиев дори не е отричал, че на въпросната среща е получавал инструкции как и срещу кого да организира “активни мероприятия” и с кои представители на съдебната власт да съучастват в предотвратяването на осъждането на фараон, отговорен за източването на над 4,5 млрд. лв. от пирамидата КТБ. 

Атанас Атанасов - председател на соросоидния съдийски съюз

“Правосъдие за всеки ли?” – какво върховенство на закона може да очакваме в държава, в която съдия № 1 бива награждаван заедно с протеже на укриващия се от властите български Бърни Мадоф. Същото се отнася до номиналния ръководител на грантовия съдийски съюз. И всичко това, докато в Специализирания наказателен съд прокурори четат пет хиляди страници обвинителен акт срещу Цветан Василев.
 

Георги Георгиев на инструктаж при банкера-беглец Цветан Василев в Белград

Присъствието на Панов и Атанасов на “частна сбирка” с протеже на подсъдим за ръководене на организирана престъпна група, какъвто се явява Георги Георгиев спрямо Цветан Василев, а още повече и получаването и от тримата на еднакви награди, са достатъчно основание на ВСС да разгледа поведението на двамата действащи съдии като нарушения на следните три текста от Кодекса за етично поведение на българските магистрати:

Чл. 1.4. С действията и поведението си извън службата магистратът следва да защитава и утвърждава в обществото представата за независимост на съдебната власт, като не се поддава на влияния – преки или косвени, от страна на която и да е друга власт – публична, частна, външна или вътрешна за съдебната система;  

Чл. 5.3. Магистратът трябва да избягва действия и постъпки, явяващи се в разрез с утвърдените в обществото разбирания за благоприличие;

Чл. 5.5. С личното си поведение и чувство за отговорност в служебната и извънслужебната си дейност, магистратът трябва да дава пример за висок морал и почтеност; 

Останалите участници в сборището, повечето от които на щат в хибридни НПО-та, финансирани от Сорос и поръчкови “медии”, собственост на разследвани и подсъдими, като Иво Прокопиев и Огнян Донев, не поставят никакво съмнение защо у нас няма осъдителни присъди за корупция или криминална приватизация. Няма и да има - отговорните фактори в държавата допускат действащи съдии да седят на една маса с наемниците на скандално известните подсъдими.

Ивайло КРАЧУНОВ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!