2016 се оказа годината на специализираните полицейски операции за Бургаска област. Само за няколко месеца бяха разбити 4 големи организирани престъпни групи (ОПГ), пише flagman.bg.
Голяма част от акциите бяха проведени след гангстерската война между хората на Димитър Желязков-Очите и Божидар Кузманов-Кравата в началото на лятото в Слънчев бряг. Крайните резултати от шумните акции обаче не се оказаха толкова впечатляващи, колкото самите операции, някои проведени доста показно – пред очите бургазлии и медии.

Обвинените в трафик на хора и рекет Мечков и Кюфтето

На 2 юни сутринта Бургас осъмва блокиран от полиция. Паралелно се провеждат няколко спецоперации на територията на града. Първо маскирани полицаи изкарват с белезници татуирани мъжаги от бяло Порше Кайен на бул. „Захари Стоянов“ в ж.к. „Меден рудник“. В същото време тече акция и в ж.к. „Лазур“. Пред дома си е арестуван Николай Мечков заедно с двамата му охранители и шофьора.

Задържаните са разкарвани из целия град – до офиси в центъра на Бургас, като после са извеждани един по един от тежковъоръжени ченгета, така че всички да могат да ги видят и медиите да направят хубави снимки.

Малко по-късно става ясно, че задържаните са общо 15 души. Имената на голяма част от тях и до ден днешен не са известни на широката общественост. За София пътуват само 5-има от огромното ОПГ, което си съперничи само с разбитата преди години банда на несебърския бос Митьо Очите.

Ден по-късно пред Специализирания съд застават Станислав Стоянов, Галин Бекяров, Петър Биберов и Николай Мечков. Петият задържан Румен Янакиев от заподозрян става основен свидетел срещу бившите си авери. Обвиненията са много сериозни: принуда, повреждане на имущество и мъчения за разчистване на бизнес територии и трафик на хора.

За лидери на бандата са сочени именно Кюфтето и Мечков. Двамата са добре познати на полицията. Кюфтето е арестуван през януари 2008 г. заедно с още 13 човека. От тях са иззети 1,220 кг амфетамини, три газови пистолета – единия от които пригоден за боен, бухалки и метални тръби. Тогава те се споразумяват с прокуратурата и отнасят присъди от 1 до 2,5 години. За тартор на бандата отново е сочен Кюфтето. Срещу Николай Мечков пък все още продължава делото за прословутата „Банда с кирките“. Той и Николай Далакманов-Далакмана са сочени за лидери на групировката, занимаваща се с тормоз, изнудване, трошене на имущество и др. Делото се точи близо 10 години. По време на показните арести Мечков и Биберов официално са бизнесмени. Първият се занимава с охранителна дейност, а Кюфтето стопанисва пералня и фитнес в популярен бургаски хотел.

Към днешна дата само един от обвиняемите остава в столичния арест. Това е Галин Бекяров. Николай Мечков е с най-леката мярка – „подписка“, а самият Биберов се похвали, че всички обвинения срещу него са паднали и той вече е свободен човек. Така от шумната полицейска акция останаха само спомените за зрелищните арести на пъпа на Бургас.

Божо Кравата и хората му – единствените, посмели да се противопоставят на страховития бос Митьо Очите

Датата е 8-ми юни, часът малко след 20 вечерта, а мястото ресторант на пъпа на най-големия български летен курорт – Слънчев бряг. Заведението се пука по шевовете, деца играят около масите. Изведнъж обстановката се променя коренно и в ресторанта нахлува група мъже, начело с Димитър Желязков- Очите. „На мутри ли ще ми се правите? Сега ще видим какви мутри сте“, крещи подземният бос и захвърля стол по посока на сепаре в дъното на заведението. В този момент започват да валят куршуми! Хора залягат под масите, деца пищят. Настава истински ад!

Само няколко минути по-късно направеният на решето Митьо е влачен през ресторанта и качен на такси от едър мъжага. Хората му се разбягват за секунди след избухването на стрелбата. Самият Желязков оцелява по чудо, напук на всякакви прогнози. Той е бил с бронежилетка, но и тя не го спасява от куршумите. Направени са му 3 животоспасяващи операции, във вените му тече чужда кръв. Не така стоят нещата с верния му бодигард Александър Алексиев, по прякор Японеца. Той загубва живота си в гангстерската престрелка, ранен е и бизнеспартньорът на Очите – Никола Маринов, по прякор Магарето.

Още на следващия ден ОДМВР-Бургас разпространява до медиите снимки на 9 души, издирвани за стрелбата във 4 you. Част от тях: Божидар Георгиев Кузманов, Иван Терзийски и Георги Иванчев стават известни преди няколко години след ожесточената борба между вдовицата на сикаджийския бос бай Миле – Силвия Панагонова и Пламен Петков-Поморийския за 10 златни дка в сърцето на Слънчев бряг. Интересното е, че сред тях попада и Радослав Попов – син на Янко Попов-Туцо от Килърите. Радослав е от враждуващата групировка на Панагонова и по-късно става свидетел в Спецсъда срещу Кузманов и хората му.

Малко след разпространяването на снимките им Божо Кравата и бандата му се предават доброволно един по един. По-късно те са освободени и в края на юни отново са арестувани показно уж при възстановка на екшъна от 8-ми. Там обаче не присъстват соченият за тартор Кузманов и участникът в „Сървайвар“ Марчо Марков. Няколко месеца по-късно и те се предават доброволно. В столичния арест попадат дори и стопанисващите дискотека „Оксижен“ и ресторант 4 you Данаил Петков и Николай Иванов. Те заедно с Тодор Славов, Иван Терзийски, Георги Иванчев, Радослав Димитров, Марчо Марков, Силви Николаев и Димитър Николов са обвинени като част от ОПГ за изнудване, трафик на хора и разпространение на наркотици с шеф Божидар Кузманов.

Въпреки уверението на главния прокурор Сотир Цацаров, че се разследва и другата група, учасвала в екшъна, до момента няма нито един задържан от хората на Очите. Самият бос твърди, че той просто е отишъл на вечеря и не е познавал Божо Кравата. До момента Желязков не е разпитан официално заради тежкото му здравословно състояние. Проверени са единствено таксиметровите компании на дъщеря му Станислава и зет му Велислав Попов. Най-губещ от ситуацията се оказа магистратът Иван Христов-Камбоджанеца. Наричаният още Следователя на Митьо Очите беше „осветлен“ след “4 you" и малко по-късно е отстранен от работа. Срещу него обаче няма повдигнати обвинения, той не е арестуван.

От групата на Кравата в ареста останаха единствено Тодор Славов и Георги Иванчев. Първият е стрелял със законно притежаван пистолет по убития Сашо Японеца, а Иванчев е открил огън с „Макаров“ с изтрити номера. Очаква се след 2 дни у дома да се прибере и самият Божидар Кузманов, който продължава да бъде зад решетките, само защото прокуратурата протестира решението на Специализирания наказателен съд да пусне Кравата под „домашен арест“.

Слънцето и Мазния – наркобосовете на Южното Черноморие

В края на юли лично премиерът Бойко Борисов обяви, че бургаската полиция заедно с ГДБОП е арестувала сериозни играчи в бизнеса с наркотици в региона. При паралелни операции в Несебър и Поморие са задържани босът Любомир Славов, по прякор Мазния и още 7 от хората му.  Официално Мазия се води стопанин на заведение на плажа в Поморие, където е арестуван, докато се препича под слънчевите лъчи.

Според събраните доказателства групата е действала в периода март 2014 г. – юли 2016 г. Обвиненията са, че тя се е занимавала с разпространение на наркотици в Бургас, Поморие и Приморско. Пласираната дрога е кокаин, метамфетамини и марихуана. 

До Спецсъда в София пътуват само петима от задържаните. Двама от тях - Веселин Кръстев и Любомир Мачанев са освободени още на първото заседание. Зад решетките остават единствено босът и подчинените му Атанас Христов и Петър Неделчев.

Само месец по-късно полицията прави може би най-големия си удар през това лято. Разбита е групата на известния столичен бос Иван Митов, по прякор Слънцето. Бандата овладяла най-оборотните заведения в Слънчев бряг и Несебър. Хората на Митов предлагали пълен асортимент от наркотици, включително кокаин от най-високо качество. Иван Слънцето се прочу с идеята да осигури личен дилър на столичните баровци, решили да се забавляват по Южното Черноморие.

Ключова роля за арестите изиграва кримишефът в Слънчев бряг Денислав Киров. Само месец преди разбиването на групата Киров сам задържа дясната ръка на боса – Стойко Стоев, по прякор Чочо. Двуметровият старозагорец е сгащен с кокаин, марихуана, 40 гр амфетамин и около 6 гр екстази. Той обаче е освободен след изтичане на 24-часовата полицейска мярка. Само, че вече е следен под лупа от ченгетата.

Цялата група на Слънцето продължава да се намира зад решетките. Освен боса останалите участници в нея са Димитър Тодев, Марио Говедаров, Божидар Станулов, Петър Димитров, Методи Стайков и Стойко Стоев.

Иван Слънцето е един от основните свидетели срещу конкурента си Виктор Боцев-Джуката по делото му в спецсъда наред с полицейски служители, които са анонимни. Митов заковал с показания и хората на Йоско Костинбродския, които бяха арестувани през 2010 г., когато на пазара се опитваха да се намесят нови играчи.

Слънцето и Джуката са конкуренти първо в северните квартали на София, а след това и по морето. Бандите на двамата често влизали в сблъсък за разпределение на територии. И двамата действали както в София, така и на Слънчев бряг.