Популярната ъндърграунд фигура в Бургас Георги Илиев е арестуван заради изграждането на лихварска схема, съобщава Флагман.БГ.

Припомняме, че около 10 часа днес отдел „Криминална полиция“ при ОДМВР-Бургас и СПС частите задържаха Илиев на бензиностанция „Марешки“ в кв. "Кумлука". Малко по-късно от пресцентъра на Областната дирекция на полицията съобщиха, че той е арестуван по подозрения за рекет и изнудване. 

Ето и цялата схема, която е действала близо година основно на територията на община Средец, както и в бургаските ромски гета:

Според разследващи Георги Илиев е използвал за параван фирма за бързи кредити, но е действал по собствени, написани от него правила – отпускал е бързи кредити предимно на циганки, но тъй като те били неплатежоспособни, оставяли залог при него под формата на дебитните карти, с които получавали издръжка за майчинство.

Така обезпечавали кредита, който вземали. Обикновено Илиев им отпускал от 400 до 600 лв., но веднъж арестувайки картите на циганките, начислявал всевъзможни такси – теглене от банкомат, такса за забавено плащане и др., при които един кредит набъбвал от 400 лв. до 3500 лв. 

На този етап все още няма доказателство Илиев да е използвал насилие срещу някоя от жените, за да си вземе парите, които смятал, че му се полагат. Има обаче множество показания, че ги е заплашвал с физическа саморазправа и нанасяне на много тежки телесни повреди на членове на семейства им. 

В списъка му, който днес полицаи откриха в офиса му, който е използвал в Средец, фигурират имената на над 120 жени. В колата му – черният Мерцедес – полицаи са открили над 5000 лв., бухалка, бокс, белезници и газово оръжие.

По случая все още се работи и не е изключено да има и други задържани.

Според неофициална информация, под наблюдение е друга легендарна фигура от ъндърграунда на Бургас – криминално проявен мъж с инициали Н.Д.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ