Тези незаконни практики нямат нищо общо с инспекцията. Няма начин обект, контролиран от нас, да получи различно отношение от законово определеното, твърдят от ведомството, пише Marica.bg.

Измамници шетат из фирмите в Родопската яка и предлагат „облекчения“ при проверки на РИОСВ, представяйки се за "емисари" на ведомството. Офертата им е да се сключи договор с тяхното дружество и на тази база те да съдействат пред екоинспекцията за по-леки проверки и затваряне на очите при гафове.

За измамната практика сигнализираха собственици на малки бизнеси в района на Куклен, но мошениците са обикаляли из целия периметър на РИОСВ-Пловдив. Преговорите с услужливата фирма обаче бързо стигнали до задънена улица и така и не станало ясно колко е „такса спокойствие“.

Тези незаконни практики нямат нищо общо с РИОСВ, разграничиха се веднага от Инспекцията по околната среда в Пловдив. Няма начин обект, контролиран от нас, да получи различно отношение от законово определеното.

Всеки опит за злоупотреба ще получи съответния отговор съобразно законодателството на Република България, посочват още от РИОСВ.

Оттам припомниха, че само за миналия месец са извършили 168 проверки на 154 обекта, от които 55 планови и 113 извънредни. От глоби и санкции са събрани 26 284 лева.

Голяма част от тях са разпределени и преведени на съответните общини, на чиято територия се намират санкционираните субекти. Общините, получили най-големи приходи от наложени санкции, са Садово - 55 014 лева, Стамболийски и Пловдив.