Логично беше да ме потърсят по случая с бягството на Пелов, но това не е практика. Леко съм изненадан, че той се е укривал в Ботевград. Смятах, че по-скоро ще страни от родното си място, тъй като там ще го търсят. Това каза психологът Росен Йорданов, който е създал профила на избягалия затворник Владимир Пелов, в предаването „Още от деня“ по БНТ.


Досие: Прочут убиец се оказа най-добрият приятел на Пелов, в блока отцепен от полицията в Ботевград (СНИМКИ)

„При всички положения издирването е оперативна работа, която изисква дълбок анализ в много посоки. Това изисква работа на тъмно и на тихо. Не съм сигурен, че близките му не са били поставени под наблюдение. Част от хората, ангажирани със случая са много сериозни полицаи. Възможно е да е имало инцидентен развой“, допусна експертът.

Той припомни, че първия път, когато Пелов е избягал, е бил открит при близки роднини. „Добре, че тогава всичко се разви мирно и тихо. Оперативната информация не значи надеждна информация. Първият път допускахме, че той ще се свърже с майката. Екипът, който работеше тогава допусна, че той ще се свърже с близки роднини. Когато стана стрелбата в сарафското бюро имаше допуснати твърде много грешки, включително и от окръжния прокурор“, каза Йорданов.

Щом Пелов духнал от зандана Панчев проплакал: Леле, тоя ще дойде първо при мене!

„Смятам, че той е доста екстравертен като типаж и доста находчив като поведение“, разясни психологът, който най-добре го познава.

На въпрос дали не е имало пропуски на разследващите, Росен Йорданов заяви: Проблемите в затвора са много стари и служителите там работят в ужасни условия. В известна степен МВР стана за смях, защото това не е първият случай, в който са надхитрени и припомни случая с престъпниците, взривили банкомат. Радостно е, че в момента стават по-малко престъпления. Лошото е, че МВР не се модернизира, а си остава като манталитет и концепции, една закостеняла система.

Лично на мен ми е мъчно от този факт. Манталитетът, който се насажда там е фатмашки. Има абсолютно излишни дейности, от който можем веднага да спестим 20% от бюджета. Определено МВР не си свърши работата по този случай. Такъв случай обаче не бива да се използва за причина за искане на оставка. Причините не са персонални, а системни“.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!