Разследване на БЛИЦ установи, че не само 18 души са били ударени финансово и завлечени от Александрина Георгиева, дъщеря й Николина Георгиева и мъжа й Лазар Лазаров.

Дни след акцията на пловдивдивските прокуратура и полиция са завалели жалби на още измамени. Един от тях е Петър П. Него Александрина завлякла с 8 хиляди лева. Наивният мъж й броил парите на ръка, не получил никакъв документ обаче. Сумата била предадена от Петър П. на Георгиева, за да закупи тя недостигащ му трудов стаж.

За нейната фирма "Най Консулт" мъжът разбрал от свой съсед. Парите били дадени през месец януари тази година. От тогава до преди дни, когато беше арестувана, Александрина Георгиева го е мотала и лъгала, че е платила липсващия му трудов стаж и подала документите му за пенсиониране. 

След като на пресконференция в Пловдив бяха огласени престъпните схеми на жената, завлякла НОИ с три милиона лева, човекът видял репортажи по телевизите. Направил справка в НОИ и разбрал, че между истинските му документи за стаж има и фалшив стаж на две фирми, едната от окито в ликвидация, а човекът никога не е работил там. Втрещен, Петър П. подал жалба в полицията. 

Припомняме, че Александрина, дъщеря й и Лазаров бяха арестувани преди дни. Жената е на 62 години, бивша служителка на НОИ Пловдив. Когато се махнала от работа, откраднала досиетата на над 200 души.

Георгиева е работила с фалшиви печати на фирми, 11 от тях бяха открити при нея. Тя е прибирала парите на хората, като ги е лъгала, че им купува стаж, а действително им е издавала неистински документи.

Взимала им е между 3 и 15 хиляди лева. Подавала е и истински, и фалшиви документи в НОИ. По този начин са били неправомерно отпуснати пенсии, а държавата ощетена с над 3 милиона лева. Александрина е обвинена в измама в особено големи размери. 

Днес в 14.30 часа Районен съд Пловдив ще гледа мярката за неотклонение на тримата измамници. 

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!