Кризата с коронавируса и невъзможността да бъдат насрочвани съдебни заседания е причината мярката на обвиняемия за убийството в Борисовата градина Йоан Матев да бъде променена в домашен арест. Това заяви пред bTV съдията по делото Руси Алексиев.
 

Ако Матев бъде оставен в ареста и подаде жалба заради този факт, България със сигурност ще бъде осъдена от съда за правата на човека в Страсбург. Така председателят на съдебния състав Руси Алексиев аргументира решението на съдения състав на Софийския градски съд да пусне Матев под домашен арест.Причина за по-леката мярка е невъзможността на съда да заседава заради коронавируса: „Тези мерки рефлектираха, оказаха своето влияние и върху работата на съда. Тя в момента, в много направления е спряна“.

Магистратът от Софийския градски съд твърди, че не е имал основание да не уважи искането на Матев за по-лека мярка при новите обстоятелства:

„Йоан Матев е задържан под стажа вече повече от 3 години, (…) съдът не е в обективна възможност не само да осигури, а дори да прогнозира разумно кога отново ще започне гледането на делото (…) и тези две обстоятелства посочиха на този съдебен състав, който промени мярката, че вече същата не е законосъобразна и балансирана“.

Съдията не споделя тезата, че делото се движи бавно и прави прогноза, че делото ще бъде решено скоро: „Моята надежда е, че става въпрос за месеци, не за години“.

Делото зависи и от ситуацията във Великобритания, където се намира свидетел, който трябва да бъде разпитан. На този етап това е невъзможно.