Аудио и видеозаписите, направени със СРС по повод уговарянето на подкупа, който е поискала бившата кметица на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева от строителния предприемач Александър Ваклин, не бяха слушани по време на съдебното заседание в спецсъда. Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и посредникът Петко Дюлгеров са подсъдими за получаването на 70 000 евро подкуп от Ваклин, които били първи транш от 500 000, за да придвижат преписката му за строеж в жк „Младост 4“, пише "Монитор". 

„Искаме аудиозаписите да се изслушат в цялост, а не само в отделни часове, за да не се извежда смисълът на разговора извън контекста“, заяви един от тримата прокурори по делото. Съдия Иво Хинов обаче отхвърли искането и прие това на подсъдимите и защитата им да бъдат пуснати само записите, в които според Иванчева и Петрова има разминавания между това, което се чува и това, което е записано на хартия, т.нар. ВДС /веществени доказателства/. След това по списък, даден на съда от адвокатите, техническо лице започна да пуска на екран посочените аудио и видеофайлове. Някои от тях прозвучаха по 2,3 пъти, след което съдът питаше адвокатите и обвинителите какво чуват и казваше самият той какво е чул.

Оспорванията на Иванчева и Петрова се оказаха доста семпли – в един случай те заявиха, че на записа се чува „направи“, във ВДС-а е записано „направиш“. В други дешифрирания на места, където е записано „не се разбира“ те твърдяха, че са чули думи като „чакам“, тебе“, „прайме“, „опция“.

Макар че в залата прозвуча само малка част от записите с „бръмбари“, стана ясно, че между Дюлгеров и Ваклин е имало многократни разговори през пролетта на 2018 г. В един от тях посредникът казва: „Тя е кукувица“, очевидно визирайки Иванчева. „Важно е нещата да се докарат докрай. Тя ще ти говори да направиш дарение. Ти нали искаш да поемеш ангажимент“, казва Дюлгеров. „Нали парите са договорени с нея?“, пита Ваклин. „Да, да. Това просто така прайме“, отговаря Дюлгеров. В друг откъс от разговор прозвучаха думите на Ваклин: „Тя може да вземе парите и да не върне /преписката в общината – б.р./още 10 месеца“. „Не,бе, ще го върне, не се притеснявай“, отвръща Дюлгеров.

„Страшно съм притеснен. Каква ми е гаранцията? Започна ли да харча парите на англичаните, няма връщане. Това са чужденци. Как да им обясня, че ще дам едни пари на консултанти. Тя може да ме пусне по пързалката и да не пусне обявяването още 10 месеца. Тя като се затвори в общината, аз как да стигна до нея?. Дали въобще да имам доверие. Ако се загубат тия пари, ти не можеш да ми ги върнеш“, казва Ваклин. „Не се притеснявай. Няма бе, човек, гарантирам“, успокоява го Дюлгеров. „Да ме оставят като някое пионерче да стоя. И заместничката, една черничка. Нещата ще ги дам“, ядосано казва Ваклин. „Даваш нещата, като не пусне, връщам ти всичко, довиждане и край“, успокоява го Дюлгеров и след малко допълва: „Пита ме днес нещата в теб ли са“. „Те ми бяха в джоба, отвръща Ваклин.

За пореден път Иванчева и Петрова демонстрираха отчуждение с Дюлгеров. Преди заседанието и по време на почивките те стояха на възможно най-далечно разстояние от него.

„Очевидно не се откриха кой знае какви несъответствия между записаното в протоколите по изготвените ВДС-и от използваните СРС. Нищо в смисъла на разговорите не е записано превратно или неясно, каквото се чуваше, това е записано като смисъл. Думите на господин Ваклин в записите напълно обслужват обвинителната теза на един искрен човек ядосан от изнудващи го хора за много пари. Във файловете се вижда как единият от подсъдимите активно изнудва пострадалото лице.

Файловете са значително повече и за съжаление нашите искания да бъдат чути не бяха възприети. Щеше да бъде много по-интересно в публично съдебно заседание да се чуят наистина всички веществени доказателствени средства по експлоатираните СРС, всички разговори между подсъдими лица и изнудвано лице. Обективността и публичността го изискваше“, коментира пред журналисти единият от прокурорите по делото.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ