Соченият за лидер на организирана престъпна група за производство и разпространение на фалшиви долари и евро Иван Тодоров има присъда за същото от далечната 2006 г. Това обяви съдията по делото за мерките за неотклонение на арестантите във вторник, пише flagman.bg.

Тодоров бил осъден по чл. 244 от Наказателния кодекс, който касае подправени парични или други знаци. След това бил реабилитиран.
Последното бе подчертано и от адвоката на пловдивчанина.

БЛИЦ припомня, че Иван Тодоров бе оставен в ареста заедно с другите трима обвиняеми – руснака с български паспорт Александър Крихтин, Петър Манев и печатарят Димитър Ангелов.

Бандата била спипана, след като били осъществени четири сделки по продажба на фалшива валута. Това стана ясно от думи на адвокат на обвиняемия Крихтин – собственик на хотел  „Кантилена” в Слънчев бряг. Именно там бяха открити част от неистинските парични средства, както и машини за производството им.

Наблюдаващият прокурор обясни, че към доказателствения материал има протоколи от доверителни сделки. Разпитани са двама свидетели под прикритие. Сделките били със сочения за лидер Иван Тодоров.

Групата била следена чрез трафични данни и по местоположение чрез клетките на мобилните оператори.

От защитата претендираха, че няма организирана престъпна група (ОПГ).

Адвокатът на Иван Тодоров каза, че в данните на прокуратурата има доказателства за престъпления, но свързаност се сочела само между клиента му и Александър Крихтин, които са били хванати заедно в хотела на руснака. При двама участници няма ОПГ, посочи адвокатът.

Защитниците на Петър Манев и Димитър Ангелов се опитаха да убедят съда, че клиентите им нямат нищо общо с престъпленията и дори поискаха те да бъдат пуснати без никакви мерки за неотклонение.

Манев се оправда, че не е знаел, че машината, която купил от САЩ през интернет, ще се използва за изработване на фалшиви банкноти.

Бях помолен от обвиняемия Иван Тодоров, понеже знам английски и имам карта с регистрация. Даде ми пари. Каза ми, че машината ще е за печатане на визитки, химикалки и запалки
, обясни Петър Манев пред съдия Даниела Костова.

Устройството било за топъл печат на холограмни стикери.

Манев каза, че познавал Тодоров само като клиент на спортната зала, където работел.

Съдийката обаче не прие аргументите на обвиняемия. Според нея Петър Манев посещавал Иван Тодоров в апартамента, който е служил за база на членовете на групата.

Тя посочи, че с голяма вероятност е установено и че печатарят Димитър Ангелов е предоставял собствено помещение за съхранение на материали, свързани с нелегалното производство на пари.


БЛИЦ припомня, че според прокуратурата общата стойност на изработените неистински банкноти е около 10 млн. евро и 1,6 млн. щатски долара.
Фалшиви пари били складирани на няколко места в Слънчев бряг и в Пловдив.