В момента се извършва претърсване в офиса на фирмата. Това заяви пред журналисти главният прокурор на Република България Сотир Цацаров във връзка с кибератаката, извършена срещу НАП преди дни.

Както по-рано БЛИЦ съобщи, в момента се извършва претърсване в офиса на фирмата TAD Group от служители на ГДБОП.


"То е със съдебно разрешение", добави той.

"Само със задържане на извършителя ние няма да решим проблемите", смята още Цацаров.

Според него Кристиян Бойков, който е заподозрян за кибератаката срещу НАП, не е действал сам.
 
"С помощта на доказателства, експертизи и анализите на служителите на отдел "Киберсигурност" на ГДБОП ще се докаже истината. Моето и на колегите мнение е, че този младеж не е сам. Първоначалното убеждение бе, че той е самотен играч, тръгнал срещу системата. Че просто е искал да докаже дали е ефективна, но сега вече не сме сигурни в това. Сега мислим, че има поръчител, има и изпълнител", заяви Цацаров.

По думите му атаката може да се тълкува по всякакъв начин. „Тя може да се тълкува като политическа, бизнес-корпоративна, зависи от базата данни, с които разполагате, от базата данни, които са добити нелегално, и от целите, за които се използват.

Ние разполагаме с доказателства, въпреки очакванията, че компютърът няма да може да бъде декриптиран, че 3 дни преди изтичането на базите данни на НАП в публичното пространство Кристиян Бойков е разполагал с тях“, поясни той.

Цацаров каза още, че Бойков е автор на имейлите, които са изпратени по медиите.

„Търсим доказателства и съм сигурен, че ще ги намерим за съпричастност на други лица“, заяви той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!