Телефонните измамници изнудват най-вече около коледните и новогодишните празници. Това сочи статистика, публикувана от Главна дирекция „Национална полиция“ и цитирана от в. Монитор.

През зимните месеци обажданията с подобна користна цел достигат до 77 500.

Експертите съобщават, че мошениците се възползват от емоционалността на хората по празниците и разчитат на това, че често пътуванията се планират именно през този сезон.

Схемите, по които те действат, са разнообразни: представят се за близък роднина в беда, който се нуждае от парични средства за лечение или желаят сума за освобождаване на колетна пратка от чужбина, съдържаща валута в големи размери, скъпоструващи лекарства или ценни предмети.

Те също така често заблуждават жертвите, че съдействат на полицията при разкриването на телефонни измами и по този начин ги принуждават да предадат скъпи вещи или спестяванията си, като ги уверяват, че те ще им бъдат върнати от разследващите.

Последният случай на подобна схема е от преди две седмици, когато бандитите отмъкнаха 30 000 лева от възрастни хора от петричкото село Мариново поле. Мъжете се представили за служители на полицията и убедили жертвите да им съдействат в спецакция срещу ало крадците.

Те ги накарали да изхвърлят мобилните си устройства в кофа с вода, а исканата от тях сума да оставят на автобусна спирка. Мошениците обещали, че парите им ще бъдат върнати веднага след приключването на акцията.

През 2017 г. станахме свидетели и на измамници, представящи се за организатори на благотворителни кампании по празниците за подпомагане на деца и възрастни в неравностойно положение на територията на град Велико Търново – една от меките на подобен вид измами.

Експертите споделят, че престъпната дейност се практикува най-вече в градовете Горна Оряховица, Павликени, Левски, Ветово, Русе и Велико Търново, което включва и прилежащите им околности.

Статистиките обаче сочат, че от началото на тази година измамите са намалели с около 40% спрямо същия период за миналата година.

През 2019 г. случаите на „ужилени“ от престъпниците са 531, като всеки четвърти от тях е разкрит, посочват от МВР.

В рамките на девет месеца са разбити 3 групи, занимаващи се с тази дейност. От Министерството на вътрешните работи посочват като причина за това концентрираната работа на МВР и прокуратурата именно върху такъв тип престъпления.

Значителният спад се дължи и на сътрудничеството на разследващите с един от най-големите телекоми в страната, който е разработил софтуер за разкриване на опити за измама чрез телефонни обаждания.

Това разкри преди време директорът на ГДНП главен комисар Христо Терзийски по повод разкриването на една от най-големите банди за телефонни измами от Ветово, която прибра над 300 хил. лева от своите жертви. Осем от участниците в нея бяха задържани, а след решение на Специализирания наказателен съд останаха за постоянно зад решетките.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!