Доживотен затвор при първоначален специален режим наложи Варненският апелативен съд на подсъдим за грабеж и убийство, който през 2019 г. бе наказан от Разградския окръжен съд на 20 г. лишаване от свобода.  

Делото се гледа на втора инстанция след протест на прокуратурата и обжалване от страна на частните обвинители и на подсъдимия.

Владислав Ф. извършил зверството през 2014 г навръх Коледа в град Завет. Той познавал добре жертвата Николай, с когото живеели на една улица. Оказвал дребни услуги на възрастния човек.

Знаел, че семейството му е заможно и в презничната нощ решил да го обере. Влязъл в дома му, намерил 220 лв., но вдигнал шум и разбудил 75-годишния стопанин. Без да му мисли, Владислав убил комшията си. За да прикрие престъплението, викнал бившата си съпруга и в нейно присъствие пренесъл трупа с каруца до близкия язовир. Направил примка с камъни и го спуснал във водоема. След това заминал за Германия. Тялото на жертвата било намерено след цели 2 месеца, а разследването стигнало до извършителя.   

На първа инстанция Владислав бе признат за невинен по обвинението, че е присвоил и мобилен телефон. Пред Варненския апелативен съд обаче бившата му жена обясни, че в нощта на убийството той донесъл у дома телефон, който заедно изхвърлили в печката. Това даде основание на магистратите да завишат наказанието. 

Деянието е изключително дръзко и нагло – извършено е навръх християнски празник и в дома на спящ възрастен човек, мотивира се съдебният състав. Макар че не е осъждан, Владислав е бил наказван с глоба заради идентична кражба от дома на спящи хора.

Това означава, че действията и поведението му са ескалирали и той представлява заплаха за обществото, която може да бъде отстранена чрез принудителна изолация до края на живота му, отчетоха магистратите.

И посочиха, че тежкото наказание трябва да подейства предупредително върху останалите членове на обществото, предвид издевателствата над възрастни и беззащитни хора.  

 Решението може да се обжалва пред ВКС.