Скандалният политически лихвар №1 на България Стоян Александров върти 1,5 млрд. лв. като зам.-председател на Комисията по бюджет и финанси и член на Икономическата комисия на Столичната община. Той е общински съветник  от листата на „Движение 21” на Татяна Дончева и член на „Политическа група 5”, която се сформира от  общинските съветници на "Глас Народен", "Движение 21" и ПП „Зелените”.
БЛИЦ научи, че колеги на скандалния бивш министър и банкер искат отстраняването му от Общинския съвет, след като преди дни прокуратурата му повдигна две обвинения и го остави на свобода срещу 100 лв. гаранция. Първото е за 61 броя кредити в лева, евро и щатски долари, отпуснати на различни физически и юридически лица, които са в размер на 541 хил. лв., 1,693 млн. лв. и 3,738 млн. евро.

Кредитополучателите са ги връщали с договорени лихви. Второто обвинение е за това, че в периода 2002 г.- 2009 г.,  като управител на „Стал 2007” ЕООД и на „Александров и Сие” ЕООД, е извършвал по занятие банкова дейност без съответното разрешение, като е предоставил 14 броя кредити в общ размер на малко над 1 млн. лв. и за близо 10 млн. евро.Мераците към общината на Малката секира бяха още по-големи – през 2003 г. се кандидатира за кмет на столицата от БСП, но загуби на втория тур. В момента той е на изборна длъжност и не може да бъде махнат, ако сам не си подаде оставката.

Според наша информация обаче Малката секира нямал никакво намерение да прави това. Александров бил уверен, че ще се размине с пандиза, както досега. Той е разследван от години, но обвинение му беше повдигнато едва преди няколко дни.

Татяна Дончева, която е адвокат на лихваря, се опитва да изкара разследването срещу него политическо, вместо да си посипе главата с пепел заради позорящото я протеже. „Сагата срещу него започна щом .Александров се идентифицира като човек, подкрепящ нашата кампания”, заяви тя, като премълча, че доста лихвари за много по-малки суми вече са зад решетките.
 

Стоян Александров е известен с това, че винаги се измъква сух, но сега "секирата" е надвиснала над неговата глава. За милионите, които е смъкнал, може да бъде пратен зад решетките за 10 години, твърдят юристи. Разследващите са установили, че Александров е отпускал кредити като член на надзорния съвет на D банк, при условие, че вземат и личен заем с висока лихва от него. Той е отказал банков кредит на строителната фирма БСК и е предложил първо да даде в лично качество заеми на съдружниците. През 2006 г. Александров отпуска 202 400 евро на фирмата „Атония”, която е на единия съдружник и още 103 765 на „Български тютюни”, която е на другия. Едва след като те върнали парите – с големи лихви, разбира се,  през 2007 г. Александров се съгласил да им бъде отпуснат и банков кредит  на общата им фирма БКС на стойност 750 000 евро.  Част от заемите бившият финансов министър е раздавал като физическо лице, друга – през фирмите си. Според отлично информиран източник, Александров е бил свързан и със скандалния банкер Цветан Василв.

В КТБ той е имал 1 394 485 лв., като е сключил цесии за част от сумите. С колко е изгорял точно, не е ясно, но това видимо не го притеснява. Според наша информация той е изгорял с около 9 млн. евро в КТБ, които искал да си върне чрез "Дунарит".

Стоян Александорв се пробва много пъти в политиката, вероятно с надеждата, че това ще му пази гърба. Той е наясно, че е нарушавал грубо закона, но никога преди затворът не му е дишал така плътно в гърба. След като е министър на финансите в правителството на Любен Беров, става управител на Централната кооперативна банка, а по-късно -  председател на Надзорния съвет на D банк.

На последните президентски избори стана член на комитета за подкрепа на кандидатпрезидентската двойка Татяна Дончева  и Минчо Спасов.  Опитва се да стане кмет и депутат, но след като не успява, приятелката му Татяна Дончева все пак успя да го пробута в общината.

Кметицата Фандъкова е разочарована, че ще трябва да работи със съветник с тежко повдигнато обвинение, но няма механизъм, по който да го изрита от мястото му. Очаква се, ако Александров няма доблест сам да си подаде оставката, това да стане по настояване на неговите колеги от Столичния общински съвет.