Санитар от МБАЛ - Шумен, е бил задържан в четвъртък за кражба на пари от кредитната карта на пациент в здравното заведение, съобщиха едновременно в петък ОДМВР и Апелативната прокуратура във Варна. На санитаря е повдигнато обвинение.

Срещу задържания върви бързо полицейско производство за използване на чужд платежен инструмент, производството е под ръководството на Окръжната прокуратура в Шумен.

39-годишният санитар, за когото освен възрастта му не се съобщават повече подробности, се възползвал от възрастен пациент на 72 години, който лежал в болницата. Взел банковата му карта, без съгласието на титуляра изтеглил 200 лева, след което върнал картата на собственика. В следобедните часове дядото подал сигнал в полицията, че е окраден.

"Старшата сестра на "Хирургия", където е санитар човекът, за когото питате, ми докладва случая, подготвя рапорт и санитарят ще бъде уволнен дисциплинарно. Досега не е имал други подобни прояви" - коментира пред "Монитор" директорът на МБАЛ - Шумен, д-р Димитър Костов.

Санитарят е бил помолен от самотен пациент, който е дошъл в болницата от социален дом, да изтегли определена сума за консумативи за операция. Пред банкомата обаче си позволил да "дръпне" още 200 лева. Собственикът на картата получил известие за сумата, която искал, но миг след това дошло и второ за още 200 лева.

39-годишният извършител бил установен веднага и задържан на 21 октомври. Тъй като разследването върви като бързо полицейско производство до 7 дни ще бъде предадено на наблюдаващия случая прокурор от ОП - Шумен, а той има три дни да го внесе в съда. Наказанието, което законът предвижда за санитаря е „лишаване от свобода“ за срок от 2 до 8 години и „глоба“ до двойния размер на получената сума.