Укриващият се в Дубай Васил Божков е притежавал регистрирана колекция от около 200 вещи и за тях е имал утвърден и доказан произход. В сградата на улица „Московска“ обаче били намерени хиляди предмети с характеристиката на културни ценности, които не са регистрирани по надлежния ред.


Те били съхранявани в чували и кашони, по тях имало още земна маса. Това стана ясно от думите на зам.-ръководителя на Специализираната прокуратура и наблюдаващ прокурор по делото на Божков Ангел Кънев пред БНТ.

Гешев ексклузивно: Божков се опитва да дестабилизира държавата също като Цветан Василев  

Вещите са били иззети от властите по надлежния ред и в момента се съхраняват в музей. Самото изземване е и записано на видео, за да е сигурно, че не са извършвани нарушения.

По думите на Кънев част от незаконно придобитите предмети на Божков са закупени през незаконен аукцион, за което има сътрудничество с Германия, за да се установи пътя на ценностите. Най-вероятно обвиняемия бизнесмен е използвал артефактите не само за личната си колекция, но и за пране на пари.

Министър Банов категоричен: Ритонът на Божков не е изчезнал, това е провокация

Много преди обвиняемият Божков да почне да гради защитната си теза по студиа, сме започнали да работим за укриване на данъци, разпитали сме финансовия министър Владислав Горанов, разпитани са и други министри – настоящи и бивши, правят се проверки, включително твърденията на Божков, разясни Кънев.

Но той заяви, че да се води наказателно производство през социалните мрежи чрез „художествени произведения“ не е релевантно – има си място и това е съдът. Ще проверим и изнесеното в социалните мрежи от Васил Божков, увери прокурорът.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!