Възможната връзка между убийството на журналиста Иво Пуканич и на Ивана Ходак, дъщеря на известния адвокат Звонимир Ходак, са показанията на свидетели, според които в деня на убийството на Ивана Ходак наблизо е видян автомобил с българска регистрация. Сега обаче като че ли излиза, че тъкмо убиецът на Пуканич е от “български мафиотски клан”, пише хърватският вестник “24 сата” предвид вчерашните арести в Хърватия, сред които и на Роберт Матанич, за убийството на Пуканич.
Изданието припомня, че пред Саша Перкович, съветник на президента на Хърватия Стипе Месич, подсъдимият бивш генерал Владимир Загорец е казал, че с неговото арестуване и делото срещу него за скъпоценностите ще бъде отворена кутията на Пандора. Отворена ли е кутията с поредицата убийства, пита изданието.
В петък на Загорец в Загреб беше повдигнато обвинение в злоупотреба със служебното положение за това, че напускайки поста си на заместник-министър на отбраната през 2000 г. изнесъл от касата на министерството скъпоценности за 5 милиона долара, които били част от сделка за оръжие. Малко преди да бъде убит, Иво Пуканич пък постави темата за участието на сръбския подземен свят на хърватската сцена. Според публикация в “Национал” Сретен Йоцич, известен като Йоца Амстердам, се е опитал да поеме бизнеса на Владимир Загорец в Хърватия за 300 милиона куни.
Роберт Матанич /31 г./ беше обявен за издирване в България през септември 2004 г. заедно с още 11 хървати по подозрение в участие в мафиотски убийства. През 2005 г. беше заловен след зрелищна акция в Неготин, Сърбия и там лежа 2,5 години в затвора за притежание на незаконно оръжие. След това беше екстрадиран в България, където лежа 8 месеца и 19 дни в ареста по подозрение, че е участвал в мафиотски убийства. През май тази година беше освободен поради липса на доказателства. Роберт Матанич е участвал във войната между Хърватия и Сърбия през 90-те години. Макар и малолетен, е бил в специалните части. Твърди се, че е бил свързан с търговия на оръжие между Хърватия и България.
Името на сръбския мафиотски бос Сретен Йоцич или Йоца Амстердам отново се появи в хърватските медии покрай новините за вчерашните арести. Сретен Йоцич беше заловен в София през 2002 г. и беше екстрадиран в Холандия, а след това от Холандия в Сърбия, където срещу него започна съдебен процес. През 2006 г. под гаранция от 300 000 евро Йоцич беше пуснат на свобода. Името на Роберт Матанич се свързва мафиотския бос Сретен Йоцич например с това, че навремето Йоцич бил ангажирал Матанич и Иван Може да ликвидират Милчо Бонев – бай Миле, тъй като българският му колега трябвало да го спаси от екстрадиране в Холандия, взел три милиона долара, но не направил нищо.
Ивана Ходак, дъщеря на хърватския адвокат Звонимир Ходак, защитник на о.з. генерал Владимир Загорец, беше застреляна в началото на октомври във входа на блока, в който живееше, в центъра на Загреб. /БЛИЦ